Výzkumníci, kteří z kapacitních důvodů zvolili lodní dopravu, začali s odzimováním základny. „Argentinská skupina pak ještě doplňovala zásoby potravin a nutného technického vybavení. Členové expedice průběžně zpřesňují plány terénních prací a pokusů," uvedla za Masarykovu univerzitu Ema Wiesnerová.

Zásobování vědců jídlem a palivem má na starosti argentinské vojenské letectvo. Za poslední týden vyslalo na Antarktidu čtyři zásobovací letadla. „V následujícím týdnu jsou v plánu dva lety pro dopravu výzkumníků, v jednom z nich budou i čeští. Jejich přepravu však obdobně jako v předchozích letech zpozdilo špatné počasí," informovala Wiesnerová.

V posledních dnech se objevují také informace o tom, že v Antarktidě hrozí odlomení velké části jednoho ledovce. Podle vedoucího expedice Daniela Nývlta jsou pro vědce pracující v Antarktidě poměrně překvapivé, protože se v poslední době předpokládalo, že část C Larsenova šelfového ledovce je relativně stabilní. „Otázkou pro budoucí výzkum zůstává, zdali odlomení obří kry z čela šelfového ledovce je počátkem jeho následného rozpadu, jako tomu bylo u menších šelfových ledovců kolem Antarktického poloostrova nebo zdali šelfový ledovec Larsen C tuto ztrátu ustojí obdobně jako obří šelfové ledovce při pobřeží Východní Antarktidy," zhodnotil Nývlt.

Odlamování ledových ker a tání šelfových ledovců podle něj samo o sobě nijak nepřispívá k růstu hladiny světového oceánu. „Rozpad šelfových ledovců ovšem urychlí odtok ledové hmoty z centrálních částí Antarktického poloostrova. Jejich pohyb je totiž blokovaný ohromnou masou šelfových ledovců, které zpomalují přesun hmoty z antarktické pevniny do Jižního oceánu," vysvětlil Nývlt.