Na problémy si stěžovali radnici Brna-severu poprvé vloni v červnu. „Informoval jsem úředníky o pokálené a pomočené chodbě i o černé skládce a rozbitých dveřích,“ stěžoval si tamní obyvatel Marek Neveselý.

Dodal, že vchodové dveře museli jen za první dva měsíce tohoto roku údržbáři měnit čtyřikrát. A když jsou rozbité, cítí se místní ještě více ohrožení.

Čtěte také: V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Dům obývali převážně starší lidé, kteří se nyní obávají o své bezpečí. „Když byla v létě vedra, dalo se větrat jen v noci. A o půl třetí ráno začala najednou hrát naplno hudba, která se odrážela ve vnitrobloku. Zazvonila jsem na sousedy a oni mi povídají, že slaví. Druhý den mi jeden z nich kvůli zvonění vyhrožoval,“ prohlásila tamní obyvatelka Jana, která si kvůli obavám nepřála uvést příjmení.

Problémy na jejich adrese potvrdili strážníci. Za poslední rok je na místo přivolali asi dvacetkrát. „Nejvíce oznámení se týkalo potyček a výhrůžek. Ale máme hlášené také vyhazování odpadu z okna nebo rušení nočního klidu,“ řekl mluvčí strážníků Pavel Šoba. Podle něj polovina oznámení zůstala nepotvrzená.

Čtěte také: Stromy skáceli kvůli opravám. Přišli jsme o ochranu před hlukem, vadí obyvatelům

Tamní obyvatelé se považují za oběti integračních plánů města. Mluvčí Brna-severu Martin Ingr to odmítl. „Nájemce, jehož se stížnosti týkaly, se přistěhoval kvůli opravě bytového domu, ve kterém do té doby bydlel. Náhradní byt jsme mu přidělili na dobu určitou,“ reagoval Ingr. Otázku problematických sousedů řešili zástupci městské části písemnou výzvou i domluvou. Záležitosti se věnují také právníci bytového oddělení radnice.

Čtěte také: Žena poslala podvodníkovi 110 milionů, proti rozsudku se odvolala