Svůj truck značky Mercedes má u Vaňkovky třeba Medychef. A o zájemce nemá nouzi. „Děláme burgery, hot dogy nebo tortilly. Od pátku až do dneška tady máme pořád frontu dlouhou deset i dvacet metrů. Největší ocenění pro mě je, když vám to lidé přijdou pochválit,“ říká majitel Pavel Meduna, který přijel z Chrudimi.

Zdroj: Deník / Michal Hrabal

Truck má dovezený z Polska. Dříve sloužil třeba jako pošťácké auto. „Potom v něm jedna žena z Barbadosu vařila karibskou kuchyni, ale po roce a půl se ho rozhodla prodat. Hodně food trucků, co jsem viděl, bylo vybydlených a nepěkných, tento mi hned padl do očí. I když jsem na něm musel udělat nějaké změny,“ poodkrývá Meduna.

Celkem je u Vaňkovky asi pětadvacet vozů různých typů a velikostí. Kromě jídla v nich prodejci nabízejí také pití. „Lidé si nejvíce kupují osvědčené věci typu burgerů a hot dogů. Snažili jsme se ale nabídku obohatit i sladkými koncepty nebo belgickými hranolkami,“ zmiňuje hlavní pořadatel akce Bedřich Snášel.

Ilustrační foto.
Řidič BMW narazil v noci do sloupu. Nadýchal skoro jedno promile

Právě belgické hranolky ochutnává u nedalekého stolu třeba Ondřej Kušnier. „Na podobné akce spojené s jídlem vyrážím často. Ještě chci určitě ochutnat zdejší hot dog a vafle,“ povídá návštěvník z Uherčic na Břeclavsku.

Sladké makaronky si pro změnu pochvalují Brňané Lucie Maindová s Ondřejem Kubíkem. „Jsou výborné. Byli jsme zvědaví, co je to tady za akci a nakonec jsme se rozhodli, že tady zůstaneme na oběd. Obejdeme všechny trucky a uvidíme, co nás nejvíce zaujme,“ nastiňuje mladá žena.

Lidi v neděli neodrazuje od návštěvy nevšedního festivalu ani horší počasí a občasná přeháňka. „Jen za včerejšek přišlo kolem deseti tisíc lidí, v pátek kolem pěti tisíc. Dneska očekáváme od dvou do pěti tisíc. Uvidíme, jak se bude počasí vyvíjet,“ vyčísluje Snášel.

Návštěvníci sem přicházejí až do osmé hodiny večerní.