VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na hradě se pekly koláče. S kmínem, hruškami i slaninou

Brno /REPORTÁŽ/ – Kilogram mouky, olej, vodu, droždí a sůl. Opakuje si Alena Slavíková s manželem recept na kynuté těsto, ze kterého před chvíli jejich synové vyrobili koláče v peci vytápěné dřevem. Plánuje ho totiž vyzkoušet i doma, tak nechce nic zapomenout. Je nedělní poledne a asi desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učí péct takzvané podplameníky.

29.7.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií

Desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učili v peci vytápěné dřevem péct takzvané podplameníky.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Jde o starý recept z chlebového těsta. Placky nebo koláče vznikly tak, že lidé před pečením chleba potřebovali zjistit, jestli je pec dost rozpálená. Zkoušeli to právě na odříznutých kusech pomazaných sádlem a posypaných solí a kmínem. „My ale vyrábíme i další druhy. Návštěvníky učíme ještě sladkou hruškovou variantu, ale prodáváme i koláče se zelím, cibulí nebo slaninou," vysvětluje Vlastimil Valášek, který pece na dřevo na hrad přivezl a teď vede lekci.

Nejdříve ukáže přípravu těsta a na ochutnání vsadí do jedné z pecí tři bochníky chleba. Vytáhne je až na konci výuky. Pak rozdá každému kousek stejného těsta, aby z něj vyválel placku. „Nejdříve ale musíte udělat kuličku," udílí pokyny Valášek.

Menším dětem rozdává válečky, některým pomáhají rodiče. Když má placka průměr asi dvacet centimetrů, mohou si ji pekaři ochutit a sami vsadit do pece. Některým dětem se ale tmavá hrušková náplň nelíbí. „Já mám radši maso," říká jeden z nich. Místo sladké náplně tak dostává na koláč slaninu se zelím a cibulí.

Do voňavých upečených placek i chleba již vytaženého z pece se návštěvníci pouští ještě zatepla.

Autor: Zuzana Valíková

29.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).
1

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Jeroným Tejc

Poslanec Tejc asi povede brněnskou sociální demokracii do voleb

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Smogové jízdné zdarma: lidovci jsou proti, opatření vnímají jako populismus

Brno – Červenou dostane projekt městské hromadné dopravy při smogové situaci od brněnských křesťanských demokratů. „Lidovci nepodpoří populistická opatření na jízdné zdarma. Nezlepší to ovzduší ve městě, takže nemáme potřebu podobnou věc zavést," prohlásil v pondělí lidovecký náměstek primátora a člen rady města Petr Hladík. Téma protismogových opatření v úterý projedná jedenáctičlenná rada města, ve které lidovci mají kromě Hladíka ještě jednoho dalšího radního.

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies