Proto většinu informací o nich mají především hasiči. „Na jihu Moravy víme o 142 stálých úkrytech. Vznikaly především v šedesátých letech minulého století pro případ ohrožení státu nebo války. Pro ukrytí lidí se ale musejí vždy připravit. Přidají se ochranné filtry na vzduchotechniku, naplní se pitná voda do zásobníků a vše se musí zkontrolovat," vysvětlil specialista na ochranu obyvatelstva ze sboru jihomoravských hasičů Jan Dvořák. Dodal, že příprava úkrytu může trvat i víc než půl dne.

Denis pod Petrovem

Největší z úkrytů v kraji leží pod brněnským Petrovem a má jméno Denis. „Schovat se do něj může dva tisíce lidí. Vstupní portály jsou v ulici Nové sady vedle hlavního nádraží," sdělil Dvořák.

Kryt začali stavět bezprostředně po druhé světové válce a dokončení se dočkal v roce 1955. „Ve výzbroji armád už tehdy byla atomová puma. Nevím, jestli měl Denis vydržet její přímý dopad. Rozhodně měl ale chránit před bezprostřední tlakovou vlnou po výbuchu jaderné zbraně," uvedl Petr Vachůt z Muzea města Brna.

V současné době je Vachůt kurátor výstavy Letecká válka cíl Brno na Špilberku. Ta je spjata mimo jiné s krytem právě pod Špilberkem, který lidé využívali za druhé světové války a který si Brňané mohou při Dnech evropského dědictví jako jeden z mála prohlédnout. „Původně to byl sklep sloužící jako velkosklad nápojů a k výrobě ovocných vín," doplnil Vachůt.

V dalších částech kraje je krytů, o kterých lidé vědí, výrazně méně než v Brně. Přestože před desítkami let jich v kraji byly dokonce stovky.

Část je totiž dnes zasypána a většina přešla do soukromého vlastnictví a dnes slouží třeba jako skladiště. „Jedinou zmínku o protileteckém krytu na Hodonínsku jsem zaznamenal v Kyjově. Tam se v osmdesátých letech stavěl, ale zůstal po něm jen betonový skelet v polích. Stavbu přerušili při převratu. Jinak o žádném krytu nevím," uvedl například provozovatel vojenského muzea ve Vlkoši na Hodonínsku Petr Něnička.

Na Znojemsku dnes funguje jediný protiletecký kryt. Uvedl to už dříve vedoucí ochrany obyvatelstva a krizového řízení ve Znojmě Pavel Pacula. „Kryt je v suterénu Základní školy ve Vémyslicích. Je moderní a pojme tři sta lidí," řekl Pacula. Před šesti lety bylo v krytu velké cvičení. V případě havárie v blízké jaderné elektrárně Dukovany ho mohou využít všichni lidé z Vémyslic.

VÍCE SE DOČTETE V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ ÚTERNÍHO BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.