Novorozenců je nejvíce od roku 1990, vzrůst porodnosti už ale není tak strmý, jako v minulých letech. V kraji bylo loni téměř třináct a půl tisíce porodů, což oproti roku 2007 znamená nárůst o šest procent.

Více než polovina dětí se přitom narodila ve Fakultní nemocnici Brno. „Rodičky nejčastěji volí porod právě ve Fakultní nemocnici, neznamená to ale, že všechny v Brně opravdu bydlí,“ potvrdil Vít Unzeitig. Přestože počet porodů ve Fakultní nemocnici narostl o osm procent, Unzeitig rodičky ujišťuje, že nebude nutné zavést registrace rodiček, tak jak je to v Praze. „Registrace nebyly, nejsou a rozhodně nebudou,“ uvedl krajský perinatolog.

Nejvíce narostl počet porodů v Nemocnici Ivančice, ačkoliv právě ivančické porodnici ještě nedávno hrozilo zrušení. „Ivančice se vzchopily a momentální mají porodnost excelentní,“ řekl Unzeitig.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení ivančické nemocnice má z nárůstu porodů radost. „Naše porodnice je nejblíž Brnu a lidé ji často volí, přesto Fakultní nemocnice Brno je od nás kousek. Myslím, že je to hlavně tím, že jsme menší oddělení a rodičky se u nás cítí příjemně. Není u nás žádný zvláštní luxus, je nás tady málo, ale odvádíme dobrou práci. Rodičky si to pak mezi sebou řeknou a zvolí porod právě u nás,“ komentoval Soukal.

Vít Unzeitig také vyzdvihuje mimořádně nízkou úmrtnost novorozenců. „Za celý loňský rok jsme měli pouze šest úmrtí dětí do sedmi dnů po porodu. Čtyři z nich navíc vážili méně než kilogram,“ upřesnil Unzeitig. Poměr mrtvých novorozeňat je tak dvě promile, což je podle krajského perinatologa naprostý unikát.

„Dostali jsme se tak na úroveň Japonska, za což patří dík všech lékářům i porodním asistentkám, kteří odvádějí výbornou práci“ zakončil Unzeitig. Dodal také, že svůj díl na mimořádně nízké úmrtnosti nese bývalé vedení Jihomoravského kraje, které investovalo do špičkového vybavení porodnických pracovišt.