VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na jižní Moravě vyloví přes deset rybníků

Jižní Morava - Výlovy rybníků na jižní Moravě lákají stále víc lidí. Už se dávno nejedná jen o milovníky ryb. K výlovům totiž neodmyslitelně patří i doprovodný program a občerstvení.

28.10.2011
SDÍLEJ:

V sobotu rybáři vypustili i horní rybník U Jejkala nedaleko Vranova nad Dyjí na Znojemsku. Výlov malého rybníka je každoročně především společenskou událostí.Foto: DENÍK/Romana Holišová

Letos už jsou vylovené například největší rybníky na Blanensku. Na začátku měsíce se vypouštěl rybník ve Skalici nad Svitavou, který obhospodařují boskovičtí rybáři. „Ryb jsme měli dost, protože byl teplý rok. Prodávali jsme většinou kapry, amury, tolstolobiky nebo štiky,“ řekl šéf boskovických rybářů Petr Antonín. Následoval rybník Olšovec v Jedovnicích, kde si lidé mohli koupit i dravé ryby. „Candát nebo okoun jsou oblíbené, ale vzhledem k jejich vyšší ceně je o tyto dravé ryby menší zájem,“ podotkl šéf jedovnických rybářů Josef Kocman.

Zítra se koná výlov obecních rybníků v Uherčicích na Znojemsku. A na výlov největšího znojemského rybníka v Jaroslavicích se lidé mohou těšit 31. října. Podle místních rybářů se vyloví asi tři sta tun ryb. „Akce potrvá až do 4. listopadu,“ řekl vedoucí jaroslavického střediska rybníkářů Martin Kozlík. Podle něj nejsou ceny za ryby ještě stanovené. „Osobně si myslím, že zůstanou stejné jako loni,“ uvedl Kozlík. Cena tradičního kapra se pohybuje na jižní Moravě mezi pětasedmdesáti až pětaosmdesáti korunami za kilogram. Dobrou sezonu očekává majitel rybníka v Býkovicích na Blanensku Vladislav Randula. „Ryb bude hodně, ale budou spíše drobnější,“ myslí si Randula.

Poprvé za posledních pět let se bude pořádat výlov blanenského rybníka v Ostrově. „Původně jsme chtěli, aby byl výlov soukromý, ale nakonec jej zpřístupníme všem,“ upozornil Roman Kraváček, který má rybník v Ostrově pronajatý od obce.

Ceny zůstanou stejné

Podle obchodního náměstka Rybářství Hodonín Radka Čučky výlovy na Hodonínsku teprve začínají. „Letos čekáme zhruba šest set tun ryb. Z toho pětaosmdesát procent kaprů, patnáct procent amurů, tolstolobiků nebo štik a jedno procento budou tvořit sumci a candáti,“ vypočítal Čučka. I ten tvrdí, že ceny zůstanou stejné jako loni.

Podobně to vidí i ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. „Asi pět let se cena ryb neměnila,“ podotkl Osička. Dodal, že Rybníkářství Pohořelice má dostatek ryb, takže je může prodávat nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Výlovy už mají letos za sebou rybníky Jandovka a Vítovice, které spravuje vyškovská organizace Moravského rybářského svazu. „V ostatních rybnících ryby necháváme, protože je později přemístíme do vyškovského rybníka Kačence II, aby se v něm po odbahnění a opětovném napuštění rychleji obnovil biotop,“ vysvětlil hospodář místní organizace Petr Bárek.

Také Rybníkářství Pohořelice letos vylovilo na Vyškovsku jen dolní rybník v Kobeřicích u Brna. „V těch ostatních jsou ryby ještě malé, takže je letos necháme odpočívat,“ vysvětlil ředitel Osička.

Nejbližší výlovy

Blanensko

• Býkovice: 29. 10.

• Ostrov: 5. 11.

Brněnsko

• rybník Vrkoč: 28. 10. 30. 10.

Břeclavsko

• rybník Apollo: 2. 11. 3. 11.

• rybník Nesyt: 7. 11. 11. 11.

• rybník Prostřední: 14. 11.

• rybník Starý u Pohořelic: 14. 11. 16. 11.

Hodonínsko

• Jarohněvický rybník: 14. 11. 16. 11.

Znojemsko

• Uherčice: 28. 10.

• Jaroslavice: 31. 10. 4. 11.

Zdroj: Rybníkářství v kraji

Jaké jsou nejčastější ryby v jihomoravských rybnících

Kapr obecný

Charakteristika: Kapr obecný je nejběžnější a nejznámější ryba v České republice.

Běžná velikost: 40 až 65 cm,

maximum kolem 110 cm.

Běžná hmotnost: 1,5 až 5 kg, maximum kolem 30 kg.

Šéfkuchaři doporučují: Typickým jídlem je smažený kapr, ale výborný je i takzvaný kapr na černo připravený s rozinkami a sušenými švestkami.


Candát obecný

Charakteristika: V České republice nepůvodní, ale rozšířená ryba. Žije v údolních nádržích a nížinných řekách.

Běžná velikost: 40 až 70 cm, maximum kolem 110 cm.

Běžná hmotnost: 0,8 až 3,5 kg, maximum přes 13 kg.

Šéfkuchaři doporučují: Nejkvalitnější ryba vhodná pro všechny druhy přípravy. Výborný je uvařený v páře ze zeleného čaje.



Lín obecný

Charakteristika: Žije v zarostlých stojatých vodách na celém území České republiky.

Běžná velikost: 20 až 35 cm, maximum přes 60 cm (v cizině až kolem 80 cm).

Běžná hmotnost: 0,2 až 0,8 kg, maximum kolem 4 kg (v cizině až kolem 8 kg).

Šéfkuchaři doporučují: Patří mezi tučnější ryby, proto se hodí na gril. Lahodný je grilovaný na vanilkovém oleji.


Okoun říční

Charakteristika: Menší dravá ryba, která žije ve většině vodních nádrží v České republice. Běžná velikost: 15 až 30 cm, maximum kolem 55 cm.

Běžná hmotnost: 0,1 až 0,4 kg, maximum kolem 3 kg.

Šéfkuchaři doporučují: K jídlu je výborný podávaný s různými bílými omáčkami. Například s holandskou omáčkou.


Pstruh duhový

Charakteristika: Severoamerická lososovitá ryba vytvářející tažné i stálé populace, vysazovaná a chovaná po celém světě.

Běžná velikost: 25 až 40 cm, maximum kolem 80 cm.

Běžná hmotnost: 0,2 až 1 kg, maximum 7 kg.

Šéfkuchaři doporučují: Vhodný pro přípravu závitků, plněných například chřestem a sušenými rajčaty.


Štika obecná

Charakteristika: Nejznámější česká dravá ryba vyskytující se ve většině revírů v republice. Běžná velikost: 40 až 70 cm, maximum přes 140 cm.

Běžná hmotnost: 0,7 až 3 kg, maximum přes 25 kg.

Šéfkuchaři doporučují: Ideální je příprava štiky na másle s bylinkami. Přidat se podle chuti může i česnek nebo citron.

LENKA OŠŤÁDALOVÁ
REPORTÉŘI ROVNOSTI

28.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies