Konec nevzhledného a zarostlého místa, kde se bortí budovy staré cihelny a stojí tam nevyužívané garáže. Mezi brněnskými městskými částmi Řečkovice a Medlánky by měl v budoucnu vzniknout nový bytový dům.

Z nového projektu na přestavbu zanedbaného areálu se radují lidé v Řečkovicích, kam katastrálně patří. „Garáže jsou staré a nikdo je nepoužívá. Budovy cihelny se musí zbourat, nikdo je už nezachrání. Právě přeměna tohoto brownfieldu byla v plánu hned od mého nástupu do úřadu," vysvětlil řečkovický starosta Marek Viskot. Někteří lidé mají v místě také své zahrádky.

V Řečkovicích se tedy na přestavbu areálu, kterému místní přezdívají Zmola, těší. V sousedních Medlánkách ale vzbuzuje projekt mezi místními obavy. „Jediné napojení do centra města nebo na dálnici vede před Medlánky skrze naše ovocné sídliště. Bojíme se kolon a zvýšení dopravního provozu," obává se medlánecký starosta Michal Marek.

areál cihelny
- v areálu byla v minulosti cihelna
- lidé tam mají své zahrádky nebo garáže
- dělníci v místě postaví domy s byty, lékárny, ordinace nebo obchody
- developer musí vypracovat urbanisticko-architektonickou studii
- na místo se vztahuje regulační plán Medlánek domy mohou mít jen čtyři podlaží

Nejen kvůli tomu plánuje pro místní uspořádat setkání, kde chce projekt představit. S lidmi bude debatovat třiadvacátého března. „Pro naši městskou část je to zásadní projekt, který nás ovlivní na pětadvacet let dopředu," doplnil Marek.

Podle developera Martina Surkoše z firmy Alutrend problémy s dopravou v místě nehrozí. „Jednou ulicí budou řidiči jezdit dovnitř, druhou ven ze sídliště. Žádný problém s nízkou kapacitou blízkých cest nevidím," bránil se Surkoš.

Na lokalitu se navíc vztahuje regulační plán Medlánek. „Jsou tam různé limity. Například tam dělníci nesmějí postavit stavbu, která by měla více jak čtyři podlaží. Navíc v místě může vzniknout jedině takový komplex, který bude lidem nabízet smíšené služby. Jde tedy především o bydlení a různé obchody," vysvětlil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Kvůli změně regulačního plánu byl už developer Surkoš z firmy Alutrend u Andera. Jednání se účastnili také starostové z obou městských částí. „Chtěli jsme změnit regulační a územní plán. Naší snahou je totiž především stavba bytů. Ale nemáme ještě úplně jasno. Postavit bychom v bývalé cihelně chtěli také lékárny nebo ordinace," doplnil Surkoš. Podle posledních plánů by na nově vznikajícím sídlišti mělo nají bydlení okolo sedmdesáti rodin.

Právě toho, že developer regulační plán nedodrží, se bojí lidé v Medlánkách.

Městské části po firmě požadují, aby po výstavbě zajistila takzvanou občanskou vybavenost. „Nechceme, aby se celý areál zastavěl a chybělo nám tady pak hřiště pro děti nebo park," upozornila místní Kamila Hrbáčková.

Developer se stavbou počítá. Kdy se v bývalé cihelně začne stavět, není jisté. Zatím musí na naléhání obou městských částí vypracovat urbanisticko-architektonickou studii. Ta odhalí možné dopravní problémy a navíc podrobně propracuje celý areál.