VYBERTE SI REGION

Na Moravském náměstí se usadila lidová armáda

Brno /FOTOGALERIE/ – Především zájemci o vojenskou historii si od pátku do neděle hledají cestu na brněnské Moravské náměstí. Svoje polní ležení tam totiž rozložila Československá lidová armáda. Tedy přesněji nadšenci, kteří jí napodobují.

11.6.2011
SDÍLEJ:

Lidová armáda na Moravském náměstí v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V sobotu odpoledne patří prostředek náměstí kolem kašny klidu a míru. Patří totiž evangelickému festivalu Worship. Debata o hledání duchovna v Tibetu ovšem návštěvníky moc netáhne a ti raději míří k okraji parku směrem k zeleným stanům.

U nich se proudy lidí rozdělují na převážně dámský a převážně pánský. Ženy míří k historické polní pekárně, tedy spíše k vystaveným upečeným chlebům, které si za padesát korun mohou koupit. „Kupte si chleba. Je výborný, pečený na dřevě. Je za cenu hamburgeru, přitom je ho mnohem více. Je tak dobrý, že k němu není potřeba žádné maso, nic, lze ho jíst jen tak,“ láká prodavačka v dobovém kostýmu.

Naopak pány láká vystavená technika. Protiletadlové dělo, vojenský náklaďák i sanitka. A hlavně ruční zbraně. „Tohle si ještě pamatuji z vojny,“ vzpomíná například Vladimír Černý při pohledu na položené samopaly, jeden drží v rukou a takřka s láskou prohlíží.

Mezi matkami a otci pak přebíhají děti. Zajímá je vše. „Jé tati lokomotiva,“ ozývá se jeden malý chlapec při pohledu na polní pekárnu z jejíhož komína se valí dým.

Další se pak vzhlíží ve zbraních. „Držel jsem bazooku. Až vyrostu, chci být voják,“ plánuje malý Pavel Morávek.

Autor: Petr Jeřábek

11.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies