O svých kariérách přijeli do Brna vyprávět ředitelka rádia Evropa 2 Jitka Fürstová, redaktorka týdeníku Respekt Lucie Kavanová a dramaturgyně České televize Zuzana Šimůnková. „Kariéru v rádiu jsem začínala doplňováním ručníků na záchodech a pak jsem se postupně vypracovala," svěřuje se studentům Fürstová.

Studenti žurnalistiky se zajímají o pracovní stáže. „Kolik toho musíme za den napsat? Musíme si to sami i fotit?" ptají se na stánku Brněnského deníku Rovnost.

Práci redaktora a editora poznávají návštěvníci na vlastní kůži. Dostávají za úkol seřadit zamíchané odstavce novinového článku ve správném pořadí. „Tahle část s hlasem nezaměstnaného patří na začátek. Články se snažíme psát lidsky, aby to nebyl jen výčet faktů. Příběh konkrétního člověka čtenářům téma nejlépe přiblíží," dozvídají se od redaktorů.

Oblíbenou zábavou je focení na titulní stranu novin. „Tady vypadáme drsně, tu tam necháme. Ta s ukázanými zuby je děsná," říká se smíchem studentka Barbora Zemanová.

Lákadlem multimediálního dne je otevření nového televizního studia na fakultě. Na obrazovce v režii je možné otočit moderátory hlavou vzhůru nebo ovládat kamery na dálku. Studenti se tu naučí práci moderátora střihače, zvukaře nebo režiséra.

Stůl moderátora obklopuje zelené pozadí, na které počítače promítnou prostředí studia. V jednu chvíli je na obrazovce záběr na sedící postavu s useknutou polovinou těla. Někdo totiž pohnul s přesně nastavenou kamerou a počítač dokreslil stěnu studia i skrz tělo. „Zajímavostí jsou oproti jiným televizním studiím světla, ve kterých jsou led žárovky. Jednak šetří energii a také se nezahřívají," ukazuje Petr Krkavec, který měl na starosti vybavení studia, na masivní lampy visící od stropu.

Stavební úpravy dvou místností a technika stála pět milionů korun. Na obřích obrazovkách v režii svítí obraz studia z několika úhlů. Režisér, střihač i zvukař mají k dispozici vlastní panel s desítkami knoflíků. Stěny pokrývá speciální obložení kvůli lepší akustice. „Nyní máme kompletní multimediální centrum. Studenti si dříve mohli vyzkoušet práci ve školním Radiu R, ale televizní zpravodajství fungovalo jen provizorně," pochvaluje si na otevření studia vedoucí katedry žurnalistiky Rudolf Burgr.

Studenti odsud budou pracovat při výuce a už brzy odvysílají například krátké zpravodajské relace.