Ovce a kozy jsou podle chovatele Milana Šebesty nenáročná zvířata. Proto dostala v brněnské zoologické zahradě volno a přesunula se už potřetí na vánoční trhy na náměstí Svobody. „Stačí, když dostanou dvakrát denně seno a šrot. O to se starají lidé z týmu, který chod trhů zajišťuje. Zvířata obklopují jezule v betlému," říká jedenačtyřicetiletý ošetřovatel z brněnské zoo.

Dodává, že zvířata, která lidé obdivují v ohradě u vánočního stromu, jsou na kontakt s lidmi zvyklá. „Pocházejí z naší dětské zoo. Děti je tam obklopují dennodenně," sděluje Šebesta.

Ošetřovatelé ze zoo jezdí ovce a kozy kontrolovat jednou za dva dny. Vždy jim vozí čerstvé seno. O zvířata Šebesta strach nemá ani po incidentu na vánočních trzích ve Znojmě. Muž se tam tento týden pokusil znásilnit ovci. „Myslím, že je to tak ojedinělý případ, že nám to v Brně nehrozí," usmívá se Šebesta.

Lidé prý ale často zkoušejí zvířata krmit. „A to i přesto, že kolem chodí ochranka a na ohradě je cedule, která to zakazuje," zlobí se muž. Zdůrazňuje, že zvíře může mít po některém jídle střevní problémy.

Každou neděli ve dvě hodiny odpoledne při krmení ovcí a koz Šebesta odpovídá na dotazy dětí. „Na komentované krmení si s sebou beru fretku a skunka. Děti si je mohou vzít do náručí nebo se s nimi vyfotit," říká ošetřovatel.

Lidé ošetřovatele na náměstí Svobody potkají ještě dvakrát, v sobotu a v neděli dvaadvacátého prosince. „Na trhy se přes týden nedostanu. Proto jsem rád, že je mohu navštívit alespoň pracovně," říká Šebesta.

Pro muže jsou zvířata prací i koníčkem. Šebesta vystudoval střední školu se zaměřením na chovatelství. Zvířata má i doma. „Mám skunky, psy, želvy i hady. V zoologické zahradě mám nejradši medvěda kamčatského," dodává ošetřovatel.

Jak prožívá Vánoce na trzích muzikant, podnikatel se španělskými specialitami či programová ředitelka? Další příběhy najdete v sobotním vydání Deníku Rovnost.