Kizek proto hledá už dva roky investora. „Máme návrh, na kterém potřebujeme pracovat. Stojí to miliony, které nemáme," upozornil.

Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs vědcům velkou naději nedává. „Farmaceutické firmy očekávají rychlý výdělek, který zatím koncept nenabízí. Nechce se jim investovat do nejistých testů," uvedl.

Sadu pro rychlý test tvoří filtrační papír, na kterém jsou miniaturní částice velké jen několik nanometrů. „Pokud má pacient chřipku, částice pod ultrafialovým světlem, které je součástí testovací sady, svítí," popsal Kizek.

Výsledky se pacient dozví pár minut po aplikaci vzorku hlenu z nosohltanu na papír.

Odběr vzorku

A to může být podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové problematické. „Nedokáži si představit, že si někdo sám odebere hlen z nosohltanu," řekla. Odběr běžně dělá lékař pomocí tamponu na drátu, který zavádí skrz nosní dírku do nosohltanu.

Kizek přiznal, že tuto otázku zatím tým nevyřešil. „Teď se to snažíme zlepšit. Objednali jsme si podobný test z Ameriky, který stál pět tisíc dolarů, a porovnáme ho s naším," vysvětlil. Odhadovaná cena jejich testovací sady je přitom dvě stě korun.

Projekt se ovšem moc nezdá ani vedoucí protiepidemiologického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renatě Ciupekové. „Při boji s epidemií nepomůže. Testy nám umožní utvářet odhady do dalších let. Ale na léčbu to vliv nemá. Je stejná u chřipky i jiných virových onemocnění," vysvětlila.

Vědec má jiný názor. „Pokud někdo doma z testu zjistí, že je nemocný, nikam nepůjde a vir nebude šířit," tvrdí. Test by podle něj naopak mohl přesnou diagnózou usnadnit i práci praktických lékařů.

Ti o tom ovšem přesvědčeni nejsou. „Je to podobné jako takzvaný CRP test, který během několika minut rozliší virová onemocnění od těch bakteriálních. Ten máme. Víc pro léčbu vědět nepotřebuji," vysvětlil brněnský praktický lékař Tomáš Klobas.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ