VYBERTE SI REGION

Na Špilberku uvaří Ital s michelinskou hvězdou

Brno – Procházet se po hradbách Špilberku a shlížet na město můžou Brňané každý den. Už v pátek si ale výhled vychutnají se sklenicí vína v ruce. Navíc vyzkouší takové speciality jako jelení lasagne nebo kopřivový krém s kokosovou smetanou. Třetí ročník Špilberk food festivalu potrvá do neděle.

5.6.2014
SDÍLEJ:

Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Hlavní hvězdou programu je Ital Stefano Ciotti, který je držitelem michelinské hvězdy. Tu komisaři udělují jen nejlepším restauracím na světě. „Ciotti každý den předvede několik kuchařských show," popsala mluvčí akce Jana Leitnerová.

Poprvé budou na festivalu kuchaři soutěžit. Do soutěže Czech Specials se zapojí hotel Slavia, Prominent restaurant a Noem Arch restaurant. „Do pokrmu musí použít moravské víno," uvedla Leitnerová.

Na programu je i ukázka sabráže tedy metoda otevírání lahve pomocí šavle. Tímto způsobem láhev piva Starobrno Reserva otevře trojnásobný mistr světa v této disciplíně Kamil Prokeš. „Hlavní rozdíl při sabráži mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř láhve. Ten je u piva pětkrát menší," poznamenal Prokeš. Pivní láhev dokáže kromě šavle otevřít i dezertním talířem, popelníkem nebo sekerou. „Lidé ochutnají i Starobrno nefiltrovaný ležák a nový extra chmelený Starobrno Drak," uvedla Kateřina Beute z pivovaru.

Na hradbách otevře své stánky čtrnáct vyhlášených brněnských restaurací. Kuchaři v nich nabídnou degustační porce vybraných jídel. Lidé za ně zaplatí festivalovou měnou florény. „Jeden florén má hodnotu pětadvaceti korun," sdělila Leitnerová.

Kulinářský areál na hradě otevírá v pátek v jednu hodinu. Vstupné stojí 1550 korun. V ceně je třicet florénů na útratu. Děti do šesti let mají vstup zdarma. „Ve vstupence je zahrnuta i afterparty, která začíná v deset hodin večer a končí ve dvě ráno," řekla Leitnerová. Večírek je jednou z letošních novinek.

V sobotu i v neděli festival začíná v jedenáct dopoledne. Sobotní program končí v devět hodin večer, nedělní o dvě hodiny dříve. Vstupné je ve víkendové dny pět set korun a v ceně je deset florénů.

Loni akci nepřálo počasí. I tak přišly čtyři tisíce lidí. „Odhadujeme, že návštěvnost bude přes pět tisíc osob," řekla mluvčí.

Autor: Kateřina Foltánková

5.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies