VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Špilberku uvaří Ital s michelinskou hvězdou

Brno – Procházet se po hradbách Špilberku a shlížet na město můžou Brňané každý den. Už v pátek si ale výhled vychutnají se sklenicí vína v ruce. Navíc vyzkouší takové speciality jako jelení lasagne nebo kopřivový krém s kokosovou smetanou. Třetí ročník Špilberk food festivalu potrvá do neděle.

5.6.2014
SDÍLEJ:

Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Hlavní hvězdou programu je Ital Stefano Ciotti, který je držitelem michelinské hvězdy. Tu komisaři udělují jen nejlepším restauracím na světě. „Ciotti každý den předvede několik kuchařských show," popsala mluvčí akce Jana Leitnerová.

Poprvé budou na festivalu kuchaři soutěžit. Do soutěže Czech Specials se zapojí hotel Slavia, Prominent restaurant a Noem Arch restaurant. „Do pokrmu musí použít moravské víno," uvedla Leitnerová.

Na programu je i ukázka sabráže tedy metoda otevírání lahve pomocí šavle. Tímto způsobem láhev piva Starobrno Reserva otevře trojnásobný mistr světa v této disciplíně Kamil Prokeš. „Hlavní rozdíl při sabráži mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř láhve. Ten je u piva pětkrát menší," poznamenal Prokeš. Pivní láhev dokáže kromě šavle otevřít i dezertním talířem, popelníkem nebo sekerou. „Lidé ochutnají i Starobrno nefiltrovaný ležák a nový extra chmelený Starobrno Drak," uvedla Kateřina Beute z pivovaru.

Na hradbách otevře své stánky čtrnáct vyhlášených brněnských restaurací. Kuchaři v nich nabídnou degustační porce vybraných jídel. Lidé za ně zaplatí festivalovou měnou florény. „Jeden florén má hodnotu pětadvaceti korun," sdělila Leitnerová.

Kulinářský areál na hradě otevírá v pátek v jednu hodinu. Vstupné stojí 1550 korun. V ceně je třicet florénů na útratu. Děti do šesti let mají vstup zdarma. „Ve vstupence je zahrnuta i afterparty, která začíná v deset hodin večer a končí ve dvě ráno," řekla Leitnerová. Večírek je jednou z letošních novinek.

V sobotu i v neděli festival začíná v jedenáct dopoledne. Sobotní program končí v devět hodin večer, nedělní o dvě hodiny dříve. Vstupné je ve víkendové dny pět set korun a v ceně je deset florénů.

Loni akci nepřálo počasí. I tak přišly čtyři tisíce lidí. „Odhadujeme, že návštěvnost bude přes pět tisíc osob," řekla mluvčí.

Autor: Kateřina Foltánková

5.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies