VYBERTE SI REGION

Na zabijačce je řezník jako rozhodčí, tvrdí Zhoř

Brno - Jelita, jitrnice, škvarky nebo polévka prdelačka. To vše zvládne uvařit na tradiční zabijačce pravý řezník .„Musí být dobrý kuchař. Bez toho to nejde," tvrdí Zdeněk Zhoř. Ten se stará o mladé řeznické učně na Střední škole potravinářské, obchodu a služeb v Charbulově ulici v Brně. Právě v zimě mají řezníci se zabijačkami plné ruce práce.

7.2.2015 1
SDÍLEJ:

Zdeněk Zhoř.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zhoř má kulinářské kořeny v rodině. Jeho matka byla kuchařka. „Často říkala, že už jako malé dítě jsem se rád při zabijačce přehraboval v mase," směje se rodák z Doubravníku na Brněnsku.

V jeho rodině se zabijačka dělala až čtyřikrát do roka. Stejně jako v mnoha jiných rodinách na celé jižní Moravě. „Dřív byla zabijačka kulturní událost, sešli se lidé z širého okolí a u práce si i popovídali," říká.

To ovšem už není dávno pravda. Dnes někteří řezníci stihnou i dvě zabijačky za den. „Já se snažím vždy věnovat i lidem kolem mě. Ale pokud prase porazím v osm ráno, ve dvě už mám většinou po práci," popisuje Zhoř.

Sezona zabijaček začíná v listopadu. „Před Vánocemi se dřív prasata porážela, aby se stihlo vyudit maso na vánoční návštěvy," vysvětluje odborník. Vrcholí v únoru a březnu. Selata jsou stará nanejvýš rok.

Nejtěžší na zabijačce je dochucení výrobků. „Sto lidí, sto chutí. Řezník je na zabijačce jejich rozhodčí. Je to zodpovědnost," upozorňuje Zhoř.

K tradiční zabijačce patří i svačina pro řezníka. „Nejčastěji se osmahne na pánvi mozeček s cibulí a vejcem a maže se na chleba," dodává Zhoř. Mezi pochoutky zařazuje i osmažená játra a zabijačkový guláš. Správný řezník by měl zvládnout i paštiku.

U práce také leckomu vyschne v hrdle. K moravské tradici patří slivovice. „První přípitek se pije na zdraví. Druhý se pije na ránu, abychom se trefili. Třetí se pije po ráně, že jsme se trefili a tak dále. Vše má svůj řád," popisuje řezník tradici.

V poslední době podle něj zájem o tradiční pochoutky z vepřového stoupá. „Ale chutě se mění. Lidé chtějí dnes libové netučné výrobky. Prasata se dnes šlechtí především na maso. Mají méně tuku," podotýká Zhoř.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies