VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na zabijačce je řezník jako rozhodčí, tvrdí Zhoř

Brno - Jelita, jitrnice, škvarky nebo polévka prdelačka. To vše zvládne uvařit na tradiční zabijačce pravý řezník .„Musí být dobrý kuchař. Bez toho to nejde," tvrdí Zdeněk Zhoř. Ten se stará o mladé řeznické učně na Střední škole potravinářské, obchodu a služeb v Charbulově ulici v Brně. Právě v zimě mají řezníci se zabijačkami plné ruce práce.

7.2.2015 1
SDÍLEJ:

Zdeněk Zhoř.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zhoř má kulinářské kořeny v rodině. Jeho matka byla kuchařka. „Často říkala, že už jako malé dítě jsem se rád při zabijačce přehraboval v mase," směje se rodák z Doubravníku na Brněnsku.

V jeho rodině se zabijačka dělala až čtyřikrát do roka. Stejně jako v mnoha jiných rodinách na celé jižní Moravě. „Dřív byla zabijačka kulturní událost, sešli se lidé z širého okolí a u práce si i popovídali," říká.

To ovšem už není dávno pravda. Dnes někteří řezníci stihnou i dvě zabijačky za den. „Já se snažím vždy věnovat i lidem kolem mě. Ale pokud prase porazím v osm ráno, ve dvě už mám většinou po práci," popisuje Zhoř.

Sezona zabijaček začíná v listopadu. „Před Vánocemi se dřív prasata porážela, aby se stihlo vyudit maso na vánoční návštěvy," vysvětluje odborník. Vrcholí v únoru a březnu. Selata jsou stará nanejvýš rok.

Nejtěžší na zabijačce je dochucení výrobků. „Sto lidí, sto chutí. Řezník je na zabijačce jejich rozhodčí. Je to zodpovědnost," upozorňuje Zhoř.

K tradiční zabijačce patří i svačina pro řezníka. „Nejčastěji se osmahne na pánvi mozeček s cibulí a vejcem a maže se na chleba," dodává Zhoř. Mezi pochoutky zařazuje i osmažená játra a zabijačkový guláš. Správný řezník by měl zvládnout i paštiku.

U práce také leckomu vyschne v hrdle. K moravské tradici patří slivovice. „První přípitek se pije na zdraví. Druhý se pije na ránu, abychom se trefili. Třetí se pije po ráně, že jsme se trefili a tak dále. Vše má svůj řád," popisuje řezník tradici.

V poslední době podle něj zájem o tradiční pochoutky z vepřového stoupá. „Ale chutě se mění. Lidé chtějí dnes libové netučné výrobky. Prasata se dnes šlechtí především na maso. Mají méně tuku," podotýká Zhoř.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bohumil Šimek.
1

Sledujte ONLINE zpravodajství ze setkání a diskuse s hejtmanem. Dnes od 12:00

Život i dílo jedné z nejvýznamnějších postav evropské archeologie první poloviny 20. století připomíná na nové výstavě Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu hostí Dietrichsteinský palác na Zelném trhu v Brně.
19

Před 140 lety se narodil jihomoravský badatel Absolon

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Takový zápas nám určitě zvedne sebevědomí, věří Čiliak

Liberec - Sezona Komety Brno sice neprobíhá zcela v souladu s vysokými očekáváními a představami vedení klubu, přesto může mužstvo vedené kapitánem Leošem Čermákem hřát výtečná bilance ze zápasů proti obhájci titulu Liberci. Kometa z nich vytěžila deset bodů z 12 možných a díky nedělní výhře 2:1 pod Ještědem drží těsně šestou příčku před dotírajícím Chomutovem.

Majitelka Modré hvězdy má narozeniny. Nataša Gollová by oslavila 105 let

Brno - Na filmovém plátně tropila hlouposti a jako majitelka zchátralého hotelu okouzlila bohatého průmyslníka Oldřicha Nového. Hvězda protektorátního filmu, brněnská rodačka Nataša Gollová, by se v pondělí dožila sto pěti let.

Neměl bych střídat, když jsem dal deset gólů, zlobil se Škoda

Brno – Patrně se na něm projevila frustrace z toho, že už poněkolikáté sešlo z jeho přestupu. Ve čtvrtek se brněnský fotbalista Michal Škoda dozvěděl o zájmu čínského klubu Baoding Yingli Yitong, který jej nakonec neangažuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies