VYBERTE SI REGION

Na Zelňáku nabídnou speciality z medvědího česneku

Brno – Lázeňské oplatky nebo pesto z medvědího česneku si budou moci lidé koupit v pátek a sobotu na Zelném trhu v Brně. První akcí tam odstartuje festival jídla Vivat Zelňák. Ten nabídne propojení brněnských restaurací s místními zemědělci.

13.4.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Festival se na náměstí objeví šestkrát, v každém měsíci kromě července bude zaměřen na jednu sezónní plodinu. Prví akce na konci tohoto týdne bude zaměřena na medvědí česnek. Stánky brněnských restaurací budou podávat jídla uvařená právě z medvědího česneku. „Lidé se ale také dozví spoustu zajímavostí o této plodině," přiblížil spoluorganizátor akce Raed Kahwaji.

Možnosti využití medvědího česneku představí foodblogerka Věra Strnadová, pro děti bude připravená dílnička a pouliční muzikanti. Po loňském dokončení oprav se radnice pokouší na náměstí vrátit život. „Série akcí se bude vždy konat v horní části náměstí, stálé tržiště bude normálně v provozu," upozornila místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková.

V květnu bude hrát hlavní roli chřest, v červnu bude festival zaměřený na jahody a třešně a v srpnu na ovocné zmrzliny. V září pořadatelé nabídnou rajčata, jablka a hrušky, v říjnu cyklus zakončí bramborami. „Je to dobrý nápad, třeba chřest mě zaujal," řekla Brňanka Markéta Kočičková.

MARTIN VÉRTEŠI

Autor: Redakce

13.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies