„Dceři jsou dva roky, do školky ji chci přihlásit příští rok. Jenže se bojím, že se to nepovede," řekla Brňanka Tereza Dvořáková. Přestože město neustále zvyšuje kapacitu mateřských škol, míst je pořád málo.

Nadějí má být návrh věcného záměru zákona o dětské skupině, který koncem srpna schválila vláda. Mohou ji zřizovat zaměstnavatelé. „Navíc není zakládaná za účelem zisku, ale jako služba zaměstnancům. Náklady na zřízení a provoz jsou daňově uznatelné. Stejně tak i peníze, které rodič zaplatí, může uplatnit jako slevu na dani," uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Dalšími rozdíly od běžných školek jsou i ty, že v nich mohou být děti už od šesti měsíců věku nebo počet vychovatelek, které se o děti starají.

Dětskou skupinu se rozhodla založit kancelář ombudsmana. „Jeden čas jsem měl asi patnáct kolegyň na mateřské dovolené. Některé se chtěly vrátit do práce dřív, než jejich dítě mělo tři roky. Jiným zase dělalo problém umístění tříletých dětí ve školce. Proto jsme se rozhodli pro tento krok," řekl vedoucí kanceláře ombudsmana Filip Glotzmann.

Výhodou je podle něho i to, že rodiče nemusí složitě vozit děti do školky, ale vezmou dítě s sebou. „Od začátku září máme čtyři děti, v říjnu přibudou další dvě. Střídavě se o ně starají dvě vychovatelky," konstatoval Glotzmann. Většinu výdajů platí kancelář. „Rodiče přispívají hlavně na platy učitelek a vybavení," sdělil vedoucí.

Jiní zaměstnavatelé řeší problém s chybějícími místy v mateřinkách otevřením firemní školky. Koncem srpna otevřel ve své budově takovou školku například krajský úřad.

dětská skupina a mateřská škola

Dětská skupina:

- od šesti měsíců věku dítěte do zahájení povinné školní docházky

- o šest a méně dětí pečuje nejméně jeden člověk, o sedm až čtyřiadvacet dětí pečují nejméně dva lidé

Mateřská škola:

- zpravidla od tří let věku dítěte do zahájení povinné školní docházky

- na jednoho pedagogického pracovníka připadá dvacet dětí z běžných tříd či dvanáct ve třídě, kde jsou zařazené děti se zdravotním postižením