Při orientaci na nádraží využijí nové informační cedule. Hlášení místo známého herce Václava Knopa podává neznámý ženský hlas. Správa železniční dopravní cesty, která se o hlavní brněnské nádraží stará, se hájí tím, že změnila dodavatele informačního systému. „Ten v nabídce skladbu Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem v nemá. Proto jsme vybrali standardizovanou vítací znělku," vysvětlil jednu ze změň mluvčí správy Marek Illiaš.

Poslechněte si známou píseň o Brně:

Zdroj: Youtube

Známou skladbu složil brněnský básník Josef Kainar. Notový zápis v polovině padesátých let minulého století opatřil jeho přítel Gustav Brom. „Nejznámější píseň o Brně poprvé nahrál Milan Směták s Brněnským estrádním rozhlasovým orchestrem, takže to nahrávali přímo u nás v brněnském Českém rozhlasu," uvedla produkční rozhlasu Irena Halová s tím, že je to nejznámější skladba o Brně.Informační systém brněnského vlakového nádraží prochází v poslední době modernizací. Lidé najdou na perónu, v hlavní hale i na nástupištích nové cedule, tradiční znělku Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem nahradila univerzální.

Právě změnu znělky kritizují někteří cestující. „Je to smutné, že už neuslyším tolik známou a pro Brno typickou znělku. Její návrat bych uvítal," postěžoval si například Brňan Luboš Koláček.

Dojíždějící o zpoždění informuje nově ženský hlas. „Verze v angličtině mluví hlas mužský. Tato změna je také spojená se změnou informačního systému," doplnil Illiaš.

Technici postupně na hlavním nádraží instalují nové informační cedule. „Všechny staré do konce května nahradíme digitálními. Ty v hlavní hale a na některých perónech jsou už vyměněné. Ještě nás čekají ty v podchodu a jedna příjezdová," informoval Illiaš a dodal, že za nové cedule zaplatila Správa železniční dopravní cesty téměř dvacet milionů korun.

Kdo se nezorientuje už v hale nádraží, může využít dotykové informační displeje. „Lidé si na nich přečtou zpoždění vlaku nebo se zorientují v jeho řazení na peróně. Cestující si také dohledá další spoje," přiblížil novinku Illiaš.

Lidé zjistí odjezd vlaku také v podchodech. „Při přestupu nemusím spěchat do hlavní haly, abych zjistila, z kterého nástupiště mi jede další vlak," pochválila změnu Jana Šípková.Informační systém brněnského vlakového nádraží prochází v poslední době modernizací. Lidé najdou na perónu, v hlavní hale i na nástupištích nové cedule, tradiční znělku Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem nahradila univerzální.

Z nových cedulí je nadšená také Lucie Majerová. „Výměna už byla zapotřebí. Novinky nabíhají rychle a nemusí jednotlivá písmena dlouze rotovat. Změny hlasu hlášení a znělky jsem si nevšimla," poznamenala Majerová.

Staré odjezdové cedule naopak schází Ludvíku Vokáčovi. „Měl jsem rád zvuk rotaček při nabíhání nových informací. Informace na digitálních cedulích se mi obtížně čtou. Když je na nádraží hodně lidí, hůř slyším hlášení," sdělil Vokáč.

Illiaš ze SŽDC se brání, že písmena na cedulích jsou větší než ty předešlé. „Starší lidé obecně přijímají nový font písmen hůř," doplnil Illiaš.

Novinky na cestující nečekají pouze v budově hlavního nádraží. Dělníci od konce března opravují chodníky před ním. „Práce skončí v polovině prázdnin. Opravíme také prostory nad vstupem do podchodu naproti bočnímu vstup nádraží. Bude tam stánek Turistického informačního centra," popsal novinky náměstek primátora Richard Mrázek.