Na jedné straně zástupci brněnského magistrátu, kteří plánovali prodat takzvanou Wittalovu vilu v pisárecké Hroznové ulici, na druhé straně její nájemníci, kteří chtěli dům koupit. Situace se zdánlivě jednoduchým řešením je ale složitá.

Ačkoliv mají současní nájemníci přednostní právo dům koupit, vedení Brna je v tom nepodporuje „O koupi domu mají zájem všichni lidé, kteří v něm žijí. Jako nájemci plníme povinnosti, nikdo z nás nedluží. Přesto radní na únorovém jednání rozhodli, že dům ze seznamu k prodeji vyřadí," prohlásila předsedkyně tamního bytového družstva Růžena Pavelková.

Návrhy studentů architektury a výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně na podobu plánovaného parku Bohumila Hrabala v Židenicích.
Návrhy Hrabalova parku: lavičky ve tvaru koček, židle pod ovocnými stromy

O osudu funkcionalistického domu měli zastupitelé jednat v úterý. Tento bod však z programu zasedání stáhli. „O prodeji už jsme s některými nájemníky jednali, s dalšími se chceme sejít v budoucnu," uvedl náměstek primátora pro bytovou oblast Petr Hladík. Proč bod z jednání stáhli, nevysvětlil.

Už v únoru radní uložili vedoucímu bytového odboru, aby prověřil další možnosti využití vily. Lidé v domě se proto bojí, že se z něj budou muset vystěhovat. „Založili jsme bytové družstvo a předložili zástupcům magistrátu žádost o odkoupení domu, ke kterému jsme přiložili i potvrzení o tom, že je nám banka ochotna poskytnout úvěr," řekl jeden z nájemníků Jaroslav Pavelka.

Domluvili si úvěr ve výši pětatřicet milionů korun, což je o celé čtyři miliony více, než na kolik byl dům oceněný. „Radní ale mezitím schválili, že dům prodají pouze do podílového spoluvlastnictví. Proč, to ale nevysvětlili," dodal Pavelka.

Co tedy nakonec bude s památkově chráněnou vilou, zatím jasné není. Podle Aleše Homoly z Národního památkového ústavu potřebuje dům nemalé opravy. „Meziválečná stavba má poničenou omítku a je celá provlhlá. Prodej ale nemusí být záruka toho, že se to zlepší," komentoval Homola.

Brno-Vinohrady. Ilustrační foto.
Nová pravidla pro obecní byty prošla. Opozice kritizuje minimální cenu pronájmu

VIKTORIE POKORNÁ

MICHAL RAPCO