VYBERTE SI REGION

Nálepka upozorní na české potraviny

Modřice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří se v pátek sešli v závodě na zpracování kuřat v Modřicích na Brněnsku. Podpořili výzvu, aby se lidé více zajímali nejen o česká kuřata, ale o všechny domácí potravinářské výrobky.

28.1.2011 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií
Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří se v pátek sešli v závodě na zpracování kuřat v Modřicích na Brněnsku.

Jezte česká kuřata. Tak se dá shrnout poselství výrobců kuřat, potravinářské komory, a ministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří se v pátek sešli v závodě na zpracování kuřat v Modřicích na Brněnsku. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Potravinářská komora na podporu tuzemských výrobků vydala i nové nálepky s českou vlajkou a nápisem:„Český výrobek. Garantováno potravinářskou komorou“, které spotřebiteli pomohou s výběrem.

Jedna z nich bude i na kuřatech, která zpracovává modřický závod. Denně naporcuje či zabalí přes sto tisíc kuřat. Včera si jej prohlédl i redaktor Deníku s dalšími lidmi. V tamní výrobě panují přísná hygienická pravidla. A tak se ještě před začátkem exkurze musí asi třicítka lidí nasoukat do jasně oranžových plášťů a kalhot velikosti XXL. Hlavně pánové v oblecích se při natahování ochranných úborů tváří poněkud rozpačitě. Podmínkou jsou i návleky na boty a síťka na hlavu, aby se ke kuřatům nedostal ani vlas. Těsně před vstupem do zpracovatelských hal si ještě všichni musí důkladně umýt ruce v dezinfekčním prostředku.

Skupina kráčí dlouhou chodbou, na jejím konci se před návštěvníky otevírají dveře do balící haly. Nad hlavami se rázem vznáší oškubaná kuřata bez hlav zavěšená na nekonečném řetězu. Každých pár metrů jedno spadne dolů, kde už čekají zaměstnanci firmy, omotávají je fólií a hážou do beden. „Tady balíme celá kuřata. Je to zcela oddělené od porcovny, kde se zpracovávají jednotlivé kuřecí kusy. Porcovna má svůj vlastní pás, kuřata podle váhy a kvality rozlišujeme hned na začátku a pošleme je na jeden, nebo druhý samostatný pás,“ vysvětluje ředitel závodu Jiří Šavrda.

Porcovna je jen o pár kroků dál. Na první pohled je o dost komplikovanější. Za nohy zavěšená kuřata se vznáší na řetězu složitě procházejícím několikrát tam i zpět celou halou. Po chvíli usilovného sledování se podaří odhadnout odkud a kam kuřata směřují. Nejdříve procházejí přes automatické stroje. Stahovače, kráječe, a mlýnky ubírají z kuřat kousek po kousku. Tyto kousky už zpracovávají lidé u pásu. Rychle jednotlivé stehna, nebo prsa zkontrolují, nahážou je do krabic a pošlou dál. Krabice doputují do dalšího stroje, který je zabalí do průhledné fólie, známé všem, kteří nakupují maso v supermarketech. Na konci bludiště, kterým kuřata putují je pás se zbytky. Zaměstnanci tam rychle obírají a okrajují z kuřat to, co stroje vynechaly.

Vrcholem návštěvy závodu na zpracování kuřat je chladící hala. Malé nenápadné dveře pod střechou vedou do místnosti velké jako plocha fotbalového stadionu a vysoké maximálně dva metry. Pod stropem putují tisíce kusů mrtvé drůbeže zbavené hlavy a peří. Právě tam je „začátek“ lepší kvality českých kuřat. Chlazení vzduchem. Kuřata se ochlazují v rozlehlé místnosti, kde teplota nepřesahuje nula stupňů Celsia. Zhruba za dvě hodiny se tam drůběž ochladí z devětatřiceti stupňů pod tři stupně Celsia. Tuto metodu používají všechny zpracovatelské závody v České republice. Jinde se kuřata chladí ve vodní lázni. „Nejen, že je chlazení v lázni méně bezpečná, ale v drůbeži po něm zůstává voda. Zákazník si v obchodě nekupuje jen čisté maso a kuře je zbytečně těžší,“ upozornil zástupce Sdružení drůbežářských podniků František Mates.

„Jsem moc rád, že jsem mohl na vlastní oči vidět technologicky velmi vyspělou linku,“ pochvaluje si na konci exkurze Fuksa. Snižování teploty drůbeže vzduchem je v České republice povinné dvacet let. „Na rozdíl od chlazení vodou, je tato metoda vyspělejší a ze zdravotního hlediska bezpečnější,“ řekl Fuksa. Tato metoda je ale dražší a české výrobce to znevýhodňuje na trhu. Svými cenami nemohou konkurovat. Ministr se chce proto zasadit, aby se byl způsob zpracování povinným údajem na obalu kuřat.

Autor: Ondřej Galamboš

28.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejový souboj dvou brněnských univerzit. Ilustrační foto.
23

Na ledě ve společném dresu. Hokejový tým tří univerzit sbírá podporu

Ilustrační foto.
2

Jistota školky? Nově blízko domova. Brno zavede spádové oblasti

Jihomoravská ČSSD chce ve vedení strany Sobotku a Tejce

Brno – Jihomoravská ČSSD na sobotní krajské konferenci v Brně schválila nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany a Jeronýma Tejce na prvního místopředsedu strany. Novinářům to řekl tajemník klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu Petr Šikula. Jihomoravská ČSSD je první, která nominovala na statutárního místopředsedu někoho jiného než ministra vnitra Milana Chovance. Sobotka zatím získal podporu všude. Premiér preferuje Chovance a už dříve řekl, že k Tejcovi nemá důvěru.

Zmatení řidiči. V ulici u Mahenova divadla jezdí v protisměru

Brno – Troubením a nadávkami si vyřizovali účty řidiči, kteří se čelně setkali v brněnské ulici Za Divadlem. Před třemi dny se na polovině ulice blíže k Mahenovu divadlu, kde parkují desítky aut, změnil směr jízdy. Řidiči proto ulicí nově projedou jak ve směru od Malinovského náměstí, tak z Jezuitské ulice.

Zbrojovka nepatří na spodek tabulky, říká posila defenzivy Jablonský

Brno /ROZHOVOR/ – První a nejkonkrétnější nabídka. Brněnská Zbrojovka byla pro fotbalového obránce Tomáše Jablonského jasná volba. Krátce po návratu ze soustředění pražské Slavie v Číně podepsal devětadvacetiletý levý bek v Brně smlouvu na dva a půl roku, tedy do léta 2019. V sobotu v jedenáct hodin dopoledne hraje Zbrojovka v areálu VUT duel Tipsport ligy proti Skalici. „Jsem domluvený, že nastoupím. Musím se trochu přiobléct," usmívá se Jablonský po příjezdu z Číny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies