Původně měl Brady dostat státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Ze seznamu vyznamenaných jej poté vyškrtnuli. Podle Hladíka je neuvěřitelné, že by Brady ocenění nedostal. „Pokud prezident nezmění názor, mělo by Brno jako největší město na Bradyho rodné Moravě zvážit udělení nějakého ocenění, ať už čestného občanství, nebo jinou formu," uvedl Hladík.

Přečtěte si k tématu:
- SMS od Forejta: Vyznamenání se odkládá

Brady prošel ghettem v Terezíně i koncentračním táborem v Osvětimi. Přežil jako jediný z celé rodiny. V roce 1949 emigroval a podařilo se mu dostat do Kanady. Celý život bojoval za lidská práva a přednášel o holocaustu. Jeho celoživotní zásluhy se rozhodl ocenit také Sokol Brno I. Udělit mu chce své nejvyšší ocenění, Medaili Za zásluhy. „Jde o symbolické ocenění jeho aktivit. Ocenění udílíme na protest proti rozhodnutí Hradu Bradymu neudělit státní vyznamenání a považujeme toto ocenění za symbolický akt vděčnosti z rodné země," zdůvodnil místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel.

Medaile Za zásluhy uděluje Sokol nejvýše čtyřem lidem ročně za celoživotní zásluhy v oblasti rozvoje a podpory sportu a prohlubování demokratických a sokolských ideálů. V minulosti ji dostal třeba bývalý předseda brněnské pobočky Konfederace politických vězňů Zdeněk Janík.

Brady přiletěl ve České republiky v neděli večer a od té doby má nabitý program. Do Brna ale přijet chce. „Obě ocenění mě velmi těší, moc rád je přijmu. Jsou pro mě symbolem, že demokracie stále ještě žije. Uvidím podle aktuálního programu, ale zřejmě přijedu v pondělí," upřesnil. O den později odlétá zpět do Kanady. Brady také uvedl, že přijme i akademické ocenění Univerzity Palackého v Olomouci.

Vyznamenání z rukou prezidenta by podle svých slov už nepřevzal a ceremoniálu se nezúčasní. „Oznámení o tom, že ho nedostanu, jsem ovšem oficiálně ještě nedostal," doplnil Brady.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ovšem snahu Sokola odsoudil. „Udělení pocty nemá být protestem, ale oceněním životního příběhu," zdůraznil.

Osmaosmdesátiletý rodák z Nového Města na Moravě je strýc ministra kultury Daniela Hermana. Ten postup města i Sokola oceňuje. „Ukázalo se, že česká společnost je zdravá, že uznává správné hodnoty a že ví, co je to rovná páteř, co je poctivost. Právě toho si velmi vážím, podpory občanů, institucí i měst," poznamenal Herman. Kvůli sporům o udělení vyznamenání se ceremoniálu na Pražském hradě nezúčastní.