Dvořák to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytla mluvčí divadla Šárka Motalová.

Rada města Brna dnes vzala Dvořákovo rozhodnutí na vědomí a pověřila řízením Hubovou. Funkce se ujme ve středu a zůstane v čele divadla do ukončení konkurzu na nového ředitele. Výběrové řízení město vypsalo už v létě. Přihlášky lze podávat do konce října, řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Dvořák podle svého prohlášení očekával, že jej brněnští radní sami odvolají ještě před vypršením výpovědní lhůty. Radnice ale na podanou výpověď nereagovala, což prý Dvořáka překvapilo. „Možná, že zřizovateli nevadí fakt, že osoba ve výpovědi je ponechána v nejdůležitější funkci statutárního zástupce instituce hospodařící s miliardovým majetkem a stamilionovým obratem," uvedl Dvořák.

Někdejší ředitel prý nemůže s „čistým profesním i lidským svědomím" podepisovat žádné dokumenty, které ovlivní chod Národního divadla Brno v posledním čtvrtletí a v příštím roce. Dvořák výpověď podal 27. září, od té doby až do pondělí měl dovolenou.

Jako důvod výpovědi Dvořák uváděl nedostatečné financování divadla a pokusy o politické zásahy do řízení divadla. Tvrdil, že město nechce problémy systémově řešit. V čele divadla stál Dvořák od roku 2007. Zvláště v posledním roce čelil kritice za způsob vedení instituce se třemi divadelními budovami v centru Brna.