„Na urgentní žádost obyvatel jedné známé brněnské lokality vysílám ve středu do Brna tým, který podnikne spanilou jízdu v místě, kde je koncentrováno několik tisíc Cikánů, kde se bílý Čech bojí projít, ale kde mnozí naši lidé musí žít,“ prohlásila předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová. Místo a přesný čas odmítla však upřesnit. S největší pravděpodobností se však příslušníci krajně pravicové strany budou pohybovat v blízkosti ulic Cejl a Bratislavská, v místě lidově přezdívaném brněnský Bronx.

Národní strana chce podle slov své předsedkyně zdokumentovat trestné činy, kterých se Romové dopustili v posledních třech měsících. „Policie věci neřeší nebo k nim přistupuje laxně a občany před cikánskou agresí nebrání. Hodláme to napravit,“ tvrdí Edelmannová.

Odborníci její slova hodnotí jako snahu o zviditelnění. „Strana chce upoutat mediální pozornost, aby na případné voliče udělala dojem, že se stará,“ hodnotí účel ultrapravicové spanilé jízdy politolog z brněnské fakulty sociálních studií Miroslav Mareš. Podle něj násilí ze strany týmu Národní strany nehrozí. „Bude spíš malý. Možná se nechají vyprovokovat Romové. Obrázek vulgárně pokřikujících Romů, to je přesně to, o co jim jde,“ dodává Mareš.

Strážníci budou i přesto ve střehu. „Budeme spolupracovat s policií, akci monitorovat a kontrolovat, aby nedošlo k narušení pořádku,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Tým Národní strany má v úmyslu navštívit v problematické zóně několik konkrétních adres, ze kterých stížnosti vycházejí. Pokud uznají za vhodné, do boje proti romské kriminalitě nasadí své právníky i hlídky Národní gardy. „Určitě se nesnaží snížit kriminalitu, jsou rádi, že ten problém tady je a že na to mohou upozornit,“ myslí si šéfredaktor časopisu Romano Hangos Pavel Pečinka.

Romové z Bratislavské ulice často o existenci Národní strany nevědí, proti jejím výrokům se však ohrazují. „Kriminalita není jen mezi námi. Nevím, proč nás hází do jednoho pytle jen proto, že jsme Cikáni,“ tvrdí například Edita Dirdová.

„Nenechám se omezovat ani mlátit. Pokud má být střet, tak bude,“ vyhrožuje muž, který si nechá říkat Ethelo Rylo.

Proti provokacím Národní strany vystoupila Strana zelených v čele s ministrem školství Ondřejem Liškou. „Polovojenské jednotky Národní gardy jsou výrazem komplexu méněcennosti. Rasisté si lacině dělají terč z Romů a redukují jejich složitou sociální situaci na kriminalitu. To dělali nacisté také,“ upozornil Liška.

Ke spanilé jízdě vyjedou ve středu nacionalisté již poosmnácté za tři roky. Naposledy ji předvedli minulý týden v Přerově, kde předsedkyně strany vybízela Romy k emigraci do Indie. V Brně na sebe strana upozornila zhruba před dvěma týdny, když urazil brněnské muslimy výrok o tom, že jejich mešita je centrum terorismu. Ministr vnitra před časem naznačil, že by stranu mohl jeho úřad rozpustit.