Prostor vznikl rekonstrukcí části tamější Akademické menzy, která funguje už od roku 1920. „Patří k nejstarším v Brně i v zemi. Jako dárek k 95. narozeninám univerzity jsme se proto rozhodli vrátit na místo něco z ducha tehdejší doby," uvedl ředitel Správy kolejí a menz Zdeněk Čížek.

Pro studenty a zaměstnance otevře Akademický klub za týden. Teplá jídla si tam ale mohou objednat jen učitelé. „Ani jsem nevěděla, že má něco takového vzniknout. Člověk by měl zkoušet nové věci. Určitě tam zajdu. Prvorepublikový styl se mi líbí. Mám sice trochu výhrady proti oddělování studentů a učitelů, chápu však, že má někdo při jídle rád klid," komentovala novinku odborná asistentka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lenka Waschková Císařová.

Akademický klub bude otevřený ve všední dny od sedmi ráno do sedmi večer. Ráno tam budou podávat snídaně, v době oběda hotová jídla i minutky. Kromě toho personál nabídne i salátový bar, zmrzlinové poháry, mléčné koktejly a víno. Ceny se nebudou lišit od nabídky brněnských kaváren a restaurací.

Účelem provozovatelů bylo najít cestu, jak motivovat zaměstnance k navštěvování menzy. „Učitelé museli stát dlouhé fronty a byli kvůli tomu nespokojení. V této části menzy se o akademické pracovníky postará i obsluha," řekl vedoucí stravovacího provozu Roman Pancoš.

Systém oddělených prostorů pro učitele a studenty není v Brně novinka. Z kapacitních důvodů toto rozdělení praktikují i na dvou fakultách Vysokého učení technického.

Část klubu bude navíc po rezervaci možné využít k různým pracovním a spolkovým setkáním. „Celková kapacita je čtyřiapadesát míst, z toho ve dvou restauračních místnostech šestatřicet a v kavárně osmnáct," uvedl Pancoš. Úprava prostor stála dva miliony korun.

Do klubu se chystá i studentka Veronika Hunyadiová. „Podle mě je to dobrý nápad. V tomto stylu už existuje hodně kaváren, tak proč ne menza. Je to příjemné zpestření," myslí si studentka.