V době svého vzniku byla stavba středoevropský unikát. „Díky dvěma kluzištím měl největší ledovou plochu v oblasti," popsala Markéta Jančíková z Archivu města Brna. Po roce 1990 však stadion postupně chátral a jeho definitivní konec znamenal začátek demolice v listopadu 2008.

Před více než rokem fanouškům svitla naděje, že by se hokej za Lužánky vrátí. Plán stavět stadion oznámili zástupci Komety s hlavním partnerem, skupinou DRFG. Kdy ale stadion vznikne, je stále nejasné. „Dodnes není vyřešené vlastnictví pozemků. Od momentu, kdy se začne projektovat, ale může hala vyrůst do tří let," uvedl majitel Komety Libor Zábranský.

Čtěte také: Nový hokejový stánek za Lužánkami může Brnu přihrát šampionát

Vizualizace plánovaného nového hokejového stadionu za Lužánkami.Zdroj: A Plus

Vizualizace plánovaného nového hokejového stadionu za Lužánkami. Zdroj: A Plus

Budu strašně rád, pokud se dožiju otevření nového stadionu, říká Mašlaň

Brno - Dnes by oslavil sedmdesátiny. Zimní stadion za Lužánkami je už však pouze legenda a na přelomu let 2008 a 2009 byl zbořen. Vzpomínka na významné místo ožila před rokem při rekordní návštěvě 21 500 diváků na duelech Komety pod otevřeným nebem. „Uvědomoval jsem si, že musím být u toho a že na místo za Lužánkami patřím. Kdybych tam chyběl, šlo by v mém sportovním životě o velké minus," vzpomíná na velkolepou akci bývalý obránce Rudé hvězdy František Mašlaň.

Přečtěte si také: Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Za Lužánkami loni 8. ledna s dalšími legendami odkryl maketu plánované arény. „Budu strašně rád, pokud se dožiju otevření nového stadionu," sní třiaosmdesátiletý Mašlaň.

Nejen hokej…
Kometa na zimním stadionu za Lužánkami hrála až do roku 1998. O jedenáct mistrovských titulů zde úspěšně bojovala Rudá hvězda. Koncertovala zde i skupina Beach Boys v roce 1969. Finále Poháru mistrů evropských zemí v basketbalu hostilo Brno v roce 1964, před jedenácti tisíci diváky domácí podlehli Realu Madrid o tři body. Dvakrát se na stadionu představila slavná basketbalová skupina Harlem Globetrotters. Lužánky k duelu PMEZ využili i volejbalisté Zbrojovky.

A jak nyní vypadá sen o nové hale za Lužánkami? „Místo odpovědí a možných řešení vyvstaly další a další otázky," mrzí majitele Komety Libora Zábranského.

K zahájení přípravných prací stavby je nutné dořešit situaci s odkupem pozemků s jejich stávajícími majiteli. Kometa stále nemá legitimní vztah k místu, na kterém plánuje halu s kapacitou 12 322 diváků. Situace však není zcela na bodu mrazu. „Kromě sponzorství jsme se rozhodli Kometu podpořit také ve snaze postavit nový stadion. Vypracovali jsme pro klub v této souvislosti analytický finanční model. Vzhledem k aktuálním jednáním však nemůžeme situaci dále komentovat. Jakmile budou jednání u konce, veřejnost informujeme," říká majoritní vlastník společnosti DRFG David Rusňák.

Kometa počítá i s pomocí investiční skupiny či vybranými penězi nadací Hokej zpátky za Lužánky, v jejíž dozorčí radě jsou legendy klubu či zástupci fanklubu. „Plánovalo se kombinované financování a na tom se nic nemění," hlásí Zábranský.

Bývalí hráči Rudé hvězdy mezitím vzpomínají na zážitky za Lužánkami. Třeba na drtivou výhru 19:1 nad Pardubicemi v mistrovské sezoně 1962/1963. „To se nedá opakovat. Fanoušci z toho měli tehdy nesmírnou radost, šlo o úplnou obdobu dnešního fandění, kdy je vidět, jak mají lidé Kometu rádi. Fanoušci si tehdy uvědomovali, že už takový výkon nemusejí zažít," povídá Mašlaň, jenž hrával po boku Jaromíra Meixnera.

V brněnském dresu slavil všech dosavadních jedenáct titulů a touží po tom, aby se Kometa vrátila na slavné místo. „Když mám jet do Ronda, je to pro mě stále trochu nepřirozené. Vždy jsem chodil za Lužánky pěšky dvě stě metrů na trénink či zápas. Lidé měli u stadionu větší prostranství, mělo to jinou atmosféru. Rondo je zasazené mezi domy," říká Mašlaň.

„Teď bydlím na Lesné, tak by mi na sklonku života vyhovovalo jít pár metrů pěšky a být na zimáku," směje se.