Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové současné tarify nevyhovují i proto, že jsou zastaralé. „Jsou staré dvacet let. Za tu dobu nastaly v energetice velké změny. V Česku přibylo přes třicet tisíc nových zdrojů energie," vysvětlila.

Nové tarify budou nevýhodné především pro domácnosti, které spotřebují málo energie. „Změna nejvíce poškodí důchodce, matky samoživitelky, studenty nebo například majitele garáží. Právě ti nemají vysokou spotřebu," upozornil brněnský elektrikář Jan Bajza.

S tím nesouhlasí mluvčí Chvojka. „Téměř devadesát procent lidí změnu vůbec nepocítí. Typická česká rodina z paneláku na změně dokonce vydělá, " dodal.

Naopak více peněz zaplatí za elektřinu ve své garáži třeba Jiří Vítek z brněnských Vinohrad. Ročně spotřebuje pouze osmdesát kilowatthodin. Místo čtrnácti set korun ale zaplatí až 3400. „Doufám, že ke změně nakonec nedojde. Garáž je pro mě důležitá, po velkém navýšení ceny bych ji od elektřiny asi odpojil," uvedl Vítek.

Výhoda pro velké odběratele

Nové tarify mají platit od ledna příštího roku. Zaměstnanci energetického úřadu v současné době zjišťují jejich dopad na domácnosti. „Nejprve je konzultujeme s lidmi. Pokud zjistíme, že poškodí rodiny s dětmi nebo důchodce, změnu nepodpoříme," sdělila předsedkyně Vitásková.

Podle návrhu na změně vydělají velcí odběratelé. Výhodná může být také pro lidi, kteří bydlí v rodinných domech a kapacitu svého jističe využijí.

Milan Bárta z brněnských Kníniček zaplatí za elektřinu ročně necelých devatenáct tisíc. Po změně ušetří až tři tisíce. Elektřinu přitom využívá pouze k provozu elektrospotřebičů a svícení. „Šetříme, ale zároveň se nijak neomezujeme," popsal.

Se změnou tarifů nesouhlasí energetický odborník Hnutí Duha Martin Mikeska. „V případě velkých firem je změna logická, protože dodavatelé ušetří za elektřinu, která je společnostem k dispozici, ale nevyužívají ji. U domácností je to ale nesmysl," namítl.

Podle něj bude změna sociálně nespravedlivá, protože lidé, kteří spotřebují méně energie, zaplatí více peněz než ti, kteří ji využijí více. „Uživatelé přestanou šetřit. Naopak začnou elektřinou plýtvat, protože zaplatí stejně, jako kdyby šetřili. Smysl ztrácí také nakupování úsporných praček nebo ledniček, protože žádné peníze neušetří," doplnil Mikeska.

příklad dopadů změnyTabulka vysvětluje změnu cen za elektřinu v případě zavedení nových tarifů.

Garáž
roční spotřeba – 100 kWh
typ jističe – 1 x 25 A
cena v roce 2016 – 1 818 Kč
cena v roce 2017 – 3 535 Kč

Rodinný dům
roční spotřeba – 5000 kWh
typ jističe – 3 x 25 A
cena v roce 2016 – 22 880 Kč
cena v roce 2017 – 18 277 Kč

Byt
roční spotřeba – 2 500 kWh
typ jističe – 3 x 25 A
cena v roce 2016 – 12 482 Kč
cena v roce 2017 – 12 371 Kč

Chata
roční spotřeba – 300 kWh
typ jističe – 3 x 25 A
cena v roce 2016 – 3 332 Kč
cena v roce 2017 – 7 173 Kč

Jedinou možností pro lidi, kteří budou platit od příštího roku více, je výměna jističe. „Řešením je výměna jističe s menší kapacitou. Lidi ale čeká poměrně dlouhé vyřizování s jejich dodavatelem," řekl Bajza. Dodal, že za výměnu jističe zaplatí uživatel kolem dvou tisíc korun.

S ním souhlasí také Mikeska. „Výměna je možná, ale není to tak jednoduché. Jističe mají v každé domácnosti svůj význam a jsou specifické," podotkl.

DAVID VONDRA