Podobu parku v kopci nad ulicí Ve Vinohradech představili studenti na konci května v projektu Artefakt. Cílem společného projektu židenické radnice a studentů brněnského Vysokého učení technického bylo připomenout Hrabalův odkaz a zároveň park zpříjemnit pro lidi. „Park nemá být památník, to by si Hrabal nepřál, připomenou jej spíš drobné artefakty,“ poznamenal organizátor projektu z brněnské techniky Václav Kočí.

Ilustrační foto.
Hrabalovu rozhlednu v Židenicích navrhnou studenti

Stezku parkem, která vede až k rodnému domu slavného spisovatele v Balbínově ulici, by tak například mohly lemovat lavičky v podobě barevných koček, které spisovatel choval.

Po dokončení úprav na místě zůstanou vyhlídky na Brno. Studenti navrhli také opravu studny či ovocný sad.

Většina nápadů zahrnovala rozšíření současné úzké stezky lokalitou. Pěšina končí na rozcestí, odkud by se lidé v budoucnu mohli dostat až na plánovanou rozhlednu. „Chodívám tam běhat. Běžců potkávám hodně, i když je terén v kopci. Je to jedno z mála míst vhodných na sport,“ řekl Brňan Martin Spilka.

Brno-Vinohrady. Ilustrační foto.
Nová pravidla pro obecní byty prošla. Opozice kritizuje minimální cenu pronájmu

Studenti nápady probírali s odborníky a známými brněnskými architekty. „Výsledkem třídenního workshopu byly z odborného hlediska zajímavé návrhy. Některé byly více proveditelné než jiné, většinu je ale možné rozpracovat,“ zhodnotil architekt Marek Štěpán.

Odborníci také vyberou, které nápady zapojí do výsledného projektu. „Na rozdíl od projektu na Juliánovském náměstí, kde jasně zvítězil jeden návrh, jsme se tady rozhodli z každého vybrat něco,“ informoval místostarosta Židenic Petr Kunc.

Deštníky v barvách Itálie visí nad hlavami lidí procházejících brněnskou Českou ulicí.
OBRAZEM: Českou ulici v Brně zastínily deštníky. V barvách Itálie

Úprava parku má podle plánu stát přibližně sedm set tisíc korun. „Dosud jsme řešili vlastnictví pozemků. V nejbližší době to dokončíme, abychom už mohli zadat projekt,“ sdělil Kunc.