VYBERTE SI REGION

Návštěvníci ochutnali v Ivančicích hamburger či polévku z chřestu

Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.

23.5.2015 5 AKTUALIZOVÁNO 24.5.2015
SDÍLEJ:

Slavnosti chřestu v Ivančicích.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

V areálu se letos nachází okolo sedmdesáti stánků. „Mezi nimi jsou řemeslné výrobky, keramika, koření, malé pivovary a samozřejmě stánky s chřestem," vyjmenovává část z nabídky organizátor akce Aleš Tureček.

Zároveň dodává, že jedno z nejdůležitějších míst slavností je až vzadu. „V degustační zóně mohou lidé ochutnat pětatřicet jídel z chřestu," říká Tureček. Ke každému chodu je doporučené vhodné víno. „S dovolením, prosím," říká mladý muž, který má v rukách tácky s pěti různými jídly, skupince lidí čekajících frontu k jednomu ze stánků.

Hlouček se rozestupuje a zvědavě si prohlíží jídla, která muž nese. „Nechci zdržovat, ale ten hamburger vypadá výborně, mohla bych se zeptat, kolik stojí?" ptá se Hana Dlouhá procházejícího mladíka. Ten jí s úsměvem odpovídá, že devět tolarů. „Čeho?" ptá se Dlouhá. Mladík jí vysvětluje, že jsou to lístky, které se před degustační zónou vyměňují za české koruny.

Jeden chřestový tolar má cenu deseti korun, stojí na ceduli v provizorní směnárně. „Vezmu si rovnou třicet, ať toho zkusím co nejvíc," usmívá se žena a dává pokladní tři sta korun. Za tolary si může koupit jídlo z osmi restaurací, které na akci nabízejí kuchařské výrobky z chřestu nebo víno doporučené k pokrmu.

Restaurace jsou rozestavěné okolo stolů k sezení pro zhruba pět set lidí. Ty jsou však téměř všechny obsazené. „Chřestová polévka, dort, závin s chřestem a jahodami, salát z chřestu nebo klobása z chřestu na karamelizované cibuli?" ptá se návštěvník Petr Marek své ženy. Oba dlouze vybírají a poté zvolí první možnost za tři tolary. „Mňam, tu mi můžeš doma vařit každý den. Zjisti si od těch profesionálů recept," vybízí Marek svoji ženu.

O kousek dál sedí pět slečen, které si zrovna přiťukávají vínem. Některé z nich mají Veltlínské zelené, jiné zase Pálavu či Rulandské šedé. „My máme rádi víno, milujeme krásné ženy a zpěv," zní z pódia kousek opodál, na kterém hraje hudební skupina. Slečny ani chvíli neváhají a zpívají společně se zpěvákem.

Snažte se nezůstat jen u jednoho stánku, i u ostatních jsou výborná jídla, říká do mikrofonu Petr Stupka, který moderuje kuchařskou show. „Například chřestové cappucino vyšlehané z chřestové polévky. To musíte zkusit," vybízí návštěvníky akce.

I když odpoledne začíná pršet a většina lidí se přesouvá pod přístřešek se stoly, téměř nikomu počasí nezkazí náladu. „Aspoň si můžeme zatančit mezi kapkami deště," otáčí se mladá slečna na svého přítele, který zrovna usedá vedle ní. Ani po několika hodinách déšť neustává a i přesto hlásí několik restaurací, že musely přejít k nedělním zásobám, protože ty sobotní už vyprodaly.

Slavnosti přilákaly nejen milovníky chřestu, ale i ty, kteří ho dosud nikdy nejedli. Jednou z nich je i Silvie Šebková. „Už jsem měla hamburger a teď zkouším smažený chřest. Jsem překvapená, jak výborně to chutná," pochvaluje si žena.

U stánků s prodejem chřestu láká Karolína Mikšová návštěvníky, ať ochutnají bílý chřest, který je na kostky nakrájený na tácku. „Prodáváme bílý i zelený. Nejčastěji si lidé berou oba dva svazky, za které zaplatí sto dvacet korun. Hodně je taky zajímá, co z nich můžou uvařit. Právě proto tady máme brožury s mnoha recepty," vysvětluje Mikšová.

Na akci letos pořadatelé objednali přes sedm tun chřestu. „Jednou se nám stalo, že v neděli odpoledne došel chřest. Náš nový dodavatel letos řekl, že s ním se to nikdy nestane. Zatím jsme nejvíc prodali skoro pět tun chřestu," doplňuje pořadatel Tureček.

Autor: Lenka Grabcová

23.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies