Dveře pocházejí z káznice na Cejlu. Vlastníkem je magistrát, který je dlouhodobě zapůjčil Americkému fondu. Cílem fondu je zpřístupnění kdysi tajného atomového krytu pod Špilberkem. Starší dveře mohou podle odborníků pocházet z doby postavení káznice v roce 1776, případně z následujících desetiletí. Mladší jsou z konce 19. století.

Na dveřích jsou vyryty vzkazy a jména zločinců i politických vězňů Rakouska-Uherska, nacismu i komunismu. „Objevili jsme stovky jmen, mezi nimiž je také jméno Kalandra. Pravděpodobně jde o významného levicového intelektuála Záviše Kalandru, který byl oběšen spolu s Miladou Horákovou v Praze. Je možné, že před popravou trávil nějaký čas na Cejlu, budeme to ale muset ověřit," řekl historik Pavel Paleček.

Kryt se otevře veřejnosti ve čtvrtek ve 12:00, poslední vstup bude v 18:00. Organizátoři doporučují přijít v prvních třech hodinách, aby se lidé vyhnuli frontám. Návštěvníci si zkusí novou trasu, odejdou přebudovaným nouzovým východem do parku na Špilberku.

„Po cestě uslyší autentické záznamy událostí února 1948 a toho, co následovalo. Uvidí také fotografie brněnských oslav Vítězného února před rokem 1989 od Františka Kressy. Čeká je také několik dosud nezveřejněných filmů ze sbírek Archivu bezpečnostních složek ČR, které mají souvislost s Brnem," dodal Paleček.