Řada lékařů tvrdí, že plné čekárny nejsou jen následkem šířící se chřipky, ale hlavně novoroční změnou v regulačních poplatcích. Z nich zůstal pouze devadesátikorunový za využití pohotovosti, ale třicet korun za prohlídku u lékaře nebo za recept už lidé platit nemusí. „Ordinaci mi neplní chřipka nebo virózy, ale spíš pacienti, kteří si znovu rychle přivykli na časté návštěvy po zrušení poplatků," postěžovala si brněnská lékařka Olga Nehybová.

Lidé si podle ní chodí k doktorům často jen popovídat. Přitom právě to byl jeden z hlavních důvodů, proč vláda regulační poplatky v roce 2008 zavedla.

Že jejich zrušení začne počet pacientů vracet na původní úroveň, upozorňoval už dříve lékař Tomáš Klobas. „Neregulovaly totiž finanční situaci doktorů, ale návštěvnost v ambulancích. Vzbuzovaly v pacientech pocit, že české zdravotnictví není zadarmo. Někteří si opravdu návštěvu u lékaře raději rozmysleli. Pokud teď pacienti nechtějí čekat, musí respektovat objednací systém a chodit včas, doktor by zase měl termín dodržet. To je ale možné jen v perfektní spolupráci se sestrou, která pacienta připraví, a ten pak navíc u lékaře stráví jen nezbytný čas," uvedl Klobas.

regulační poplatky
- poplatky ve zdravotnictví vláda zavedla v roce 2008
- pacienti platili 30 korun za vyšetření nebo za vydání receptu, 60 korun za každý den lékařské péče, 90 korun za pohotovost
- od prvního ledna letošního roku platí nemocní pouze 90 korun za využití pohotovosti, poplatky za vyšetření a za recept vláda zrušila
- jako náhradu za zrušené poplatky vyplatí letos Všeobecná zdravotní pojišťovna lékařům 900 milionů korun, lékárnám půl milionu

Někteří lidé dokonce částečně bezdůvodné návštěvy u lékaře přiznávají. „Mám vysoký tlak a žiju sama. K doktorce chodím pravidelně asi dvakrát týdně. Jsem si aspoň jistá, že doma nedostanu infarkt, a také se podívám mezi lidi. Nestydím se za to," přiznala Brňanka Zdena Věchtová. Na poplatcích loni zaplatila asi patnáct set korun.

Přestože řada lékařů si na nárůst počtu pacientů stěžuje, ministerstvo zdravotnictví zatím větší fronty v čekárnách řešit neplánuje. „Předpokládáme, že pacienti si přicházejí pro pomoc a potřebnou péči. Nevidíme důvod na tomto stavu cokoli měnit," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Zatímco většina pacientů si pochvaluje, že za poplatky ušetří, lékaři mají v rozpočtu díru. Ztrátu jim budou kompenzovat pojišťovny. K proplácení peněz se ale některé z nich můžou dostat třeba až po roce a půl.

Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje jako náhradu lékařům v letošním roce vyplatit zhruba devět set milionů korun. „V praxi to bude vypadat tak, že za každé vyšetření si lékař zapíše speciální kód. Naše pojišťovna mu pak peníze za zrušené poplatky vyplatí každý měsíc," přiblížil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. Lidé platili třicet korun za návštěvu lékaře s klinickým vyšetřením nebo za vydání receptu, šedesát korun za každý den, kdy jim byla poskytovaná lékařská péče a devadesát korun za pohotovost. Poté ještě poslanci schválili několik změn, například ohledně počtu položek na receptu.