VYBERTE SI REGION

Nazarčuk: láhev za padesát korun nabídne jen málo

Břeclav /ROZHOVOR/ - O silvestrovské noci otevřou lidé stovky tisíc sektů. Známý břeclavský sommelier Libor Nazarčuk radí, jak si vybrat ten správný a co nepodcenit.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.Foto: DENÍK/Eliška Windová

Jak si vybrat dobrý silvestrovský sekt? Které byste doporučil?
Platí v podstatě stejná pravidla jako u výběru tichých vín. Je potřeba si nejprve odpovědět na otázky, kde a s kým budeme sekt pít a kolik do toho hodláme investovat peněz. Pokud například počítáme s tím, že láhev otevřeme o silvestrovské půlnoci někde ve slavícím davu na náměstí, nemá smysl příliš utrácet. Je totiž pravděpodobné, že menší a často spíš větší část jejího obsahu skončí na zemi.

Na co si lidé mají dávat pozor?
Je důležité si pozorně přečíst etiketu, aby se člověk nespletl a nekoupil místo šumivého vína třeba ovocný perlivý nápoj. Osobně doporučuji sekty vyrobené klasickou metodou kvašením. Sáhl bych po láhvi některého z výrobců od nás z jižní Moravy. Vyrábějí opravdu výborná šumivá vína.

Co klasická „Bohemka“, je to dobrá volba?
Záleží na tom, která. Největší domácí producent šumivých vín má několik řad produktů. Ty nejlepší sklízejí úspěchy i v zahraničí.

Je cena to nejdůležitější kritérium jakosti?
Vždy ne, ale je potřeba předpokládat, že láhev za padesát či sedmdesát korun nám toho moc nenabídne.

Jaká je optimální teplota? Platí rovnice čím vychlazenější, tím lepší?
Teplota hraje důležitou roli nejen při pití šumivých vín, ale i při jejich podávání. Podchlazený sekt na tři až pět stupňů Celsia je příliš studený, aby mohl plně ukázat svou kvalitu a člověk ho mohl pořádně vychutnat. Na druhou stranu u některých levných, méně kvalitních sektů a pseudo sektů je lepší je podchladit co nejvíc.

S jakými nápoji a také jídlem je vhodné sekt kombinovat?
Sekt má většina lidí spojený se slavnostními okamžiky a používá ho jen na přípitek. Je to však jediný nápoj, který se dá konzumovat po dobu celého menu. Samozřejmě podle druhu jídla se musí volit odlišný sekt. Lze ho kombinovat s ovocnými džusy nebo ovocem.

Autor: Eliška Windová

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Bída na závěr chabého podzimu. Zbrojovka remizovala s Karvinou

Brno /FOTOGALERIE/ – Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1. Skórovali Jan Šisler a v nastavení Lukáš Vraštil.

EXKLUZIVNĚ

Kempný si zvyká na dril v NHL: I na rozbruslení před zápasem se jedou bomby

Chicago, Brno /ROZHOVOR/ - Nasedl na vysněný kolotoč nejprestižnější hokejové soutěže světa, z kterého ani na chvíli nesmí vyskočit. Bývalý obránce brněnské Komety Michal Kempný vstřebává první zápasové dávky v NHL. Zatím odehrál dvacet utkání a už si vyzkoušel i dril tří zápasů v pěti dnech.

AKTUALIZOVÁNO

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies