VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nazarčuk: láhev za padesát korun nabídne jen málo

Břeclav /ROZHOVOR/ - O silvestrovské noci otevřou lidé stovky tisíc sektů. Známý břeclavský sommelier Libor Nazarčuk radí, jak si vybrat ten správný a co nepodcenit.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.Foto: DENÍK/Eliška Windová

Jak si vybrat dobrý silvestrovský sekt? Které byste doporučil?
Platí v podstatě stejná pravidla jako u výběru tichých vín. Je potřeba si nejprve odpovědět na otázky, kde a s kým budeme sekt pít a kolik do toho hodláme investovat peněz. Pokud například počítáme s tím, že láhev otevřeme o silvestrovské půlnoci někde ve slavícím davu na náměstí, nemá smysl příliš utrácet. Je totiž pravděpodobné, že menší a často spíš větší část jejího obsahu skončí na zemi.

Na co si lidé mají dávat pozor?
Je důležité si pozorně přečíst etiketu, aby se člověk nespletl a nekoupil místo šumivého vína třeba ovocný perlivý nápoj. Osobně doporučuji sekty vyrobené klasickou metodou kvašením. Sáhl bych po láhvi některého z výrobců od nás z jižní Moravy. Vyrábějí opravdu výborná šumivá vína.

Co klasická „Bohemka“, je to dobrá volba?
Záleží na tom, která. Největší domácí producent šumivých vín má několik řad produktů. Ty nejlepší sklízejí úspěchy i v zahraničí.

Je cena to nejdůležitější kritérium jakosti?
Vždy ne, ale je potřeba předpokládat, že láhev za padesát či sedmdesát korun nám toho moc nenabídne.

Jaká je optimální teplota? Platí rovnice čím vychlazenější, tím lepší?
Teplota hraje důležitou roli nejen při pití šumivých vín, ale i při jejich podávání. Podchlazený sekt na tři až pět stupňů Celsia je příliš studený, aby mohl plně ukázat svou kvalitu a člověk ho mohl pořádně vychutnat. Na druhou stranu u některých levných, méně kvalitních sektů a pseudo sektů je lepší je podchladit co nejvíc.

S jakými nápoji a také jídlem je vhodné sekt kombinovat?
Sekt má většina lidí spojený se slavnostními okamžiky a používá ho jen na přípitek. Je to však jediný nápoj, který se dá konzumovat po dobu celého menu. Samozřejmě podle druhu jídla se musí volit odlišný sekt. Lze ho kombinovat s ovocnými džusy nebo ovocem.

Autor: Eliška Windová

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Ve třináctém kole hokejové extraligy Kometa přehrála Olomouc 5:3.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Na Valentýna zachránil při cestě na nádraží lidský život. Hasiče teď ocenili

Slavkov u Brna - Když se Jan Dvořáček v osmi letech přidal k brněnským dobrovolným hasičům, uvědomil si, že to chce dělat už celý život. Ve dvaceti letech začal pracovat jako profesionální hasič a už o tři roky později, přesně v úterý, byl člen slavkovské jednotky oceněný velitelem jihomoravských hasičů za statečnost a záchranu života. A to mimo výkon služby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies