VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nazarčuk: láhev za padesát korun nabídne jen málo

Břeclav /ROZHOVOR/ - O silvestrovské noci otevřou lidé stovky tisíc sektů. Známý břeclavský sommelier Libor Nazarčuk radí, jak si vybrat ten správný a co nepodcenit.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.Foto: DENÍK/Eliška Windová

Jak si vybrat dobrý silvestrovský sekt? Které byste doporučil?
Platí v podstatě stejná pravidla jako u výběru tichých vín. Je potřeba si nejprve odpovědět na otázky, kde a s kým budeme sekt pít a kolik do toho hodláme investovat peněz. Pokud například počítáme s tím, že láhev otevřeme o silvestrovské půlnoci někde ve slavícím davu na náměstí, nemá smysl příliš utrácet. Je totiž pravděpodobné, že menší a často spíš větší část jejího obsahu skončí na zemi.

Na co si lidé mají dávat pozor?
Je důležité si pozorně přečíst etiketu, aby se člověk nespletl a nekoupil místo šumivého vína třeba ovocný perlivý nápoj. Osobně doporučuji sekty vyrobené klasickou metodou kvašením. Sáhl bych po láhvi některého z výrobců od nás z jižní Moravy. Vyrábějí opravdu výborná šumivá vína.

Co klasická „Bohemka“, je to dobrá volba?
Záleží na tom, která. Největší domácí producent šumivých vín má několik řad produktů. Ty nejlepší sklízejí úspěchy i v zahraničí.

Je cena to nejdůležitější kritérium jakosti?
Vždy ne, ale je potřeba předpokládat, že láhev za padesát či sedmdesát korun nám toho moc nenabídne.

Jaká je optimální teplota? Platí rovnice čím vychlazenější, tím lepší?
Teplota hraje důležitou roli nejen při pití šumivých vín, ale i při jejich podávání. Podchlazený sekt na tři až pět stupňů Celsia je příliš studený, aby mohl plně ukázat svou kvalitu a člověk ho mohl pořádně vychutnat. Na druhou stranu u některých levných, méně kvalitních sektů a pseudo sektů je lepší je podchladit co nejvíc.

S jakými nápoji a také jídlem je vhodné sekt kombinovat?
Sekt má většina lidí spojený se slavnostními okamžiky a používá ho jen na přípitek. Je to však jediný nápoj, který se dá konzumovat po dobu celého menu. Samozřejmě podle druhu jídla se musí volit odlišný sekt. Lze ho kombinovat s ovocnými džusy nebo ovocem.

Autor: Eliška Windová

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka prohrála na domácím trávníku s Libercem 1:2.

Hladký poprvé chytal proti Brnu. Liberecký kouč vsadil na jeho zvýšenou motivaci

Evropský týden mobility na Moravském náměstí pod sochou Jošta představil i červené sportovní auto.
3 8

Týden mobilty představí elektromobily i nový autobus pro handicapované

Státní zástupce uznal chybu. Obviněný z krádeže bitcoinů přesto zůstane ve vazbě

Brno – Nové důkazy předložili v úterý znalec i státní zástupce. U Krajského soudu v Brně pokračovalo řízení s Tomášem Jiříkovským. Původně podle obžaloby získal provize přes pět milionů korun v bitcoinech za obchod s drogami. V této virtuální měně měl dalších šestnáct milionů ukrást. Obžaloba ho viní také z nelegálního držení zbraní.

O titul Park roku 2017 soutěží i brněnský park. Rozkládá se nedaleko Ronda

Brno /ANKETA/ – Park ve vnitrobloku mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí soutěží o titul Park roku 2017. „Park je zcela nový a jeho stavba jsme konzultovali s místními obyvateli, což je jistě součástí jeho úspěchu,“ řekla za radnici Brna-střed Kateřina Dobešová.

Co vadí Jihomoravanům? Silnice i cena vody

Jižní Morava - Exkluzivní průzkum deníku Rovnost zjistil, co v kraji nejvíce trápí Jihomoravany. Nejčastěji zmiňovali špatný stav silnic, sucho a ceny vodného a stočného. Naopak ocenili veřejnou dopravu.

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení