Dvaaosmdesátiletý důchodce nemůže chodit a bez své manželky se ani nenají. S péčí o nemohoucího jí denně pomáhá pracovnice soukromé pečovatelské služby. V sobotu ráno jí ale dveře od bytu v brněnském Komíně nikdo neotevřel.

Důchodkyni nezastihla ani odpoledne, proto zavolala strážníky. „Do bytu se dostali násilím a podchlazenou ženu našli ležet v koupelně na zemi. Zavolali záchranku, která ji odvezla. Muž tak zůstal doma sám," popsala Brněnskému deníku Rovnost ředitelka pečovatelské služby Generace Brno Elvíra Patáková.

Případ upozornil na mezeru v poskytování sociálních služeb pro starší lidi. Důchodce totiž nemá další žádné příbuzné, kteří se o něj mohli postarat. Ani záchranná služba pečovatelce neporadila, na koho se obrátit. „Opuštěné děti policisté umístí do Klokánku nebo podobného zařízení, o bezdomovce se zase postará Armáda spásy a opilí skončí na záchytce. Ale kam narychlo s opuštěným a nemohoucím důchodcem?" ptá se Patáková.

Pečovatelka po odjezdu policistů marně volala na tísňovou linku, opět záchranářům a nakonec také do brněnských nemocnic. O muže se dál starat nemohla, potřeboval léky, které ze zákona nesmí podávat. Zesláblého důchodce odvezli až v půl desáté večer na geriatrii ve Fakultní nemocnici v Bohunicích.

Tomu podle slov Patákové předcházel šestihodinový maraton volání. „Situaci řešil celý dispečink záchranné služby. Nakonec mi řekli, že ho převezou, ale musím si sama domluvit kam," podotkla.

Začala proto obvolávat brněnské nemocnice a sháněla pro nemohoucího volné lůžko. Odmítli ji na interním oddělení v Bohunicích, v léčebně dlouhodobě nemocných a také na interně v Nemocnici Milosrdných bratří. Do léčebny na Červeném kopci se nedovolala. Poslední možnost, která ji tak napadla, byla právě geriatrie v Bohunicích, kde nakonec uspěla.

Podle ředitele Nemocnice Milosrdných bratří Josefa Drbala má podobné případy řešit sociální služba. „Nejedná se o akutní zhoršení zdraví, z našeho pohledu tedy není nutná hospitalizace. Pacientův stav může vyhodnotit praktický lékař nebo pohotovostní služba," poznamenal ředitel Drbal.

Pohotovostní službu v Brně provozuje Úrazová nemocnice. „Lékař ale nemá čas něco podobného zařizovat. Zvlášť s plnou ordinací a povinností výjezdů. K tomu jsou určené právě pečovatelské služby," reagoval ředitel nemocnice Karel Doležal.

Jen v Brně se s podobnými případy setkají pracovníci sociálního odboru magistrátu každý týden. „O dotyčného se má v první řadě postarat rodina. Jinak je to spíš na neformální domluvě mezi zdravotnickými zařízeními. O události víme, páru jsme v minulosti nabídli péči, ale odmítli," popsala Lea Janků z odboru.

Ani Jihomoravský kraj, který nově přerozděluje peníze pro sociální služby, podobné případy neřeší. „Dotyčná se musí obrátit na magistrátní odbor sociální péče, který pomůže zajistit vhodnou službu a místo v odlehčovacím zřízení," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví a sociální péči Marek Šlapal.

Patáková se na magistrát sice dovolala, ale nikdo ze zaměstnanců odboru tam v sobotu odpoledne nebyl. „Uvědomujeme si, že podobných případů bude stále víc. Máme krizové lůžko a zřídili jsme i speciální zařízení, kam ale mohou jít jen lidé bez domova a bez pojištění," dodala Janků.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ