Brněnské biskupství oslavuje dvě stě čtyřicet let od svého založení. Slavnost byla ve čtvrtek ráno zahájená mší, kterou vedl biskup Vojtěch Cikrle. Stáří diecéze představovaly také balonky v barvách biskupství. V jeden okamžik byly všechny vypuštěny z rukou přihlížejících. Modrých, žlutých, bílých a červených balonků k nebi dohromady stoupalo právě tolik, kolikáté výročí dieceze letos slaví.

Oslava i ranní mše se konaly u příležitosti dne diecézních patronů svatého Petra a Pavla, jimž je zasvěcena i katedrála v Brně na Petrově. Bohoslužba se nesla v duchu konce školního roku. „Období konce školního roku je vždy radostné, hlavně pro děti. Takže ještě více umocní prožitky z dnešní slavnosti," sdělil k události pomocný brněnský biskup Pavel Konzbul.

Vůbec první balonková událost na počest založení biskupství měla pozitivní ohlasy. „Bylo to ohromné. Dívala jsem se k nebi, jak balonky stoupají. Budu si to dlouho pamatovat. Celý program byl dobře připravený, od bohoslužby až po toto nádherné poděkování," řekla přihlížející Jiřina Martykánová.

Stoupající balonky vyvolaly v každém jiné pocity. „Mně balonky připomněly kouř kadidla, který stoupá vzhůru k nebi a symbolizuje modlitbu. Byl to hezký a barevný způsob poděkování, odevzdání se Bohu a vyšší moci," dodal Konzbul.

Program vrcholí večerní mší. Předsedat jí bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

I když oslavy proběhly v den diecézních patronů, skutečné výročí připadá na pátého prosince. V tento den před dvě stě čtyřiceti lety se Biskupství brněnské vyčlenilo z olomouckého. „Povýšení olomoucké církevní provincie na arcidiecézi znamenalo, že z rozlehlé církevní provincie byla vydělena její jihozápadní část. Přímou správou byl pověřen biskup nově ustavené diecéze se sídlem v Brně," napsala historička Hana Jirdánková pro Internetovou encyklopedii dějin Brna.

Biskupství brněnské bylo založeno bulou papeže Pia VI. právě pátého prosince roku 1777.

ELIŠKA KOUKALOVÁ