Lidé přitom středisko odpadů chtějí. „Ekodvůr jednoznačně potřebujeme, je hodně využívaný. V sobotu tam bývá vždy plno," zdůraznil Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť.

V tomto případě s lidmi souhlasí i představitelé městské části. „Navrhli jsme magistrátu několik variant. Teď čekáme, zda nám vyjde vstříc. Ideální je podle nás místo v areálu bývalých vodáren u Tvrdého ulice. Je jen kousek od stávajícího sběrného dvora. A stavět tam jde i podle územního plánu. Další možnost je pak zanedbaná lokalita nad pivovarem," uvedl zastupitel pro rozvoj městské části Vojtěch Mencl.

Jenže městská část naráží na nesouhlas Brněnských vodáren a kanalizací. Ty vydaly záporné stanovisko na využití už nefungujícího areálu. „Řídíme se platným územním plánem a jeho přílohou. Tam je tato plocha určená pro vodohospodáře," vysvětlila postoj společnosti její mluvčí Renata Hermanová.

Lidé z okolí se kvůli náhradnímu sběrnému dvoru obrátili přímo na magistrátní odbor životního prostředí. Jeho úředníci však písemně možnost využití místa odmítli.

A nejen kvůli vodárnám. „O pozemek žádá i Masarykův onkologický ústav. Navíc si případná výstavba vyžádá rozsáhlé práce a demolici vodojemu," uvedli úředníci. Mimo jiné také zdůraznili, že i po uzavření střediska ve Vaňkově náměstí zůstane v Brně dalších sedmatřicet dvorů přístupných všem lidem bez ohledu na bydliště.

Řešit věc nechce ani náměstek primátora pro životní prostředí Ladislav Macek. „Jsme připravení spolupracovat na umístění sběrného dvora, kdekoliv to bude možné. Ale nikoho nenapadá vhodné místo, kde pozemek patří městu a je tam zároveň přístup vody a elektřiny. Obyčejně s takovými pozemky přichází městská část. Ale v tomto případě naopak radnice chce, aby místo našlo město. Zatím jen navrhla místa, kde středisko zřídit nelze," upozornil náměstek.

Lidé ze sdružení ale vidí především neochotu města. „Tohle dohadování je trapné. Nám je jedno, kdo stavbu zajistí. Jezdit jinam ale není dobré řešení. Lidé jsou tady zvyklí třeba bioodpad nabrat na kolečka a odvézt ho do dvora, který je blízko," řekl Závodský.

Místní chtějí o přesunu sběrného střediska besedovat příští středu přímo na Vaňkově náměstí. Do včerejška zatím odmítli pozvání úředníci jak magistrátu, tak městské části.

Podobný problém mají také v Židenicích. V tamní Nezamyslově ulici město sběrný dvůr zrušilo v březnu. Stál na soukromém pozemku a vedení už za něj nechtělo platit. Lidé tam ale i nadále vrší odpad, který už jednou hořel. „Naštěstí můžeme využívat dvůr na hranici s Vinohrady. I tak jsme vytipovali místa na nový u Rokytovy ulice a u židovského hřbitova. Ale je nutné změnit územní plán. To je proces aspoň na rok," nastínil místostarosta Jiří Nesiba.