VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nedá se tu dýchat, stěžují si Štýřičtí. Podle některých kvůli krematoriu

Brno - Připálený karamel nebo hořící lak. V popisu zápachu, který obtěžuje v okolí Vídeňské ulice, se lidé žijící v těchto místech téměř shodují. Rozpory však panují v názorech o jeho původu.

23.8.2016 6
SDÍLEJ:

Brněnské krematorium. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zápach obtěžuje třeba Miroslava Pillaře, který bydlí v ulici Pšeník. „Často kvůli tomu nemůžu větrat. Když jdu ven a zrovna to je cítit, tak se tu nedá dýchat. Je mi z toho na zvracení," řekl.

Zatímco jedni jsou přesvědčení, že za zápach může nedaleké krematorium, druzí si myslí, že viníkem je firma Aromka, zabývající se potravinářskou výrobou.

Vedení krematoria obvinění odmítá. „Máme takové technologie, že do ovzduší žádné zplodiny neunikají. Každé tři roky také posíláme zprávu inspekci ovzduší. Měření dělá ze zákona autorizovaná firma," informoval vedoucí krematoria Zdeněk Kolář.

Současně připustil, že se někdy vyskytnou i technické závady a že stížnosti občas dostávají. „Stačí, aby vyšel černý dým z komína, a lidé už telefonují," řekl.

Často si podle něho stěžují obyvatelé přilehlých panelových domů v Bohunicích. „K nám naštěstí vane vítr směrem od krematoria tak dvakrát ročně. Když ale jedu po Jihlavské a nadechnu se, cítím, jako když se pálí lak. O tom, že jde o zápach z krematoria, nemám pochyb," prohlásila Eva Mrázová, která žije v Ukrajinské ulici patnáct let.

Jiní jsou přesvědčení, že za zápach může potravinářská firma sídlící ve Vídeňské ulici. „Za pach může Aromka. Já už jej po tolika letech skoro nevnímám, ale připomíná připálený karamel," řekla Vladimíra Bodláková, která je předsedkyně sdružení vlastníků domu Pšeník 1.

Potravinářská firma vyrábí takzvané kuléry, což jsou hnědá potravinářská barviva získaná karamelizací cukru. „Někomu to voní, někomu to zapáchá," reagoval ředitel firmy Jaroslav Bažant.

Dál situaci odmítl komentovat. „Víc k tomu neřeknu. Už před padesáti lety se u nás vařil kulér a technologii jsme nezměnili," poznamenal ředitel.

Na inspekci životního prostředí letos žádný podnět kvůli zápachu letos ještě nepřišel. „Před rokem nebo dvěma se u nás objevila stížnost na krematorium, tam ale bylo všechno v pořádku," uvedl ředitel oblastního inspektorátu v Brně Jindřich Mikeš.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ

Autor: Redakce

23.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hromadná nehoda na dálnici D1. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Hromadná nehoda blokuje D1 u Podolí. Ve směru na Vyškov se tvoří kolony

Zajímavé klasické škodovky, které zrovna hledají nové majitele.
AUTOMIX.CZ
30

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Celníci v Brně zabavili třicítku nelegálních automatů

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Desítky nelegálních hracích automatů a pětatřicet tisíc korun zabavili celníci ve čtyřech kontrolovaných hernách v noci na čtvrtek. „Akci předcházela důkladná příprava, díky které bylo možné zasáhnout na všech místech současně,“ uvedla v pátek mluvčí brněnských celníků Lada Temňáková.

VIDEO: Na prodavačku v zastavárně mířil zbraní. Lupiče hledá policie

Brno – O pomoc s případem přepadení zastavárny ve Štefánikově ulici prosí Brňany kriminalisté. V pátek zveřejnili záběry loupeže.

Horňácké slavnosti slaví 60 let. Festival v Brně připomene Mendela

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Pestrost lidových krojů, bohatý program, místní speciality od pečených až po tekuté a pohostinnost regionu na úpatí Bílých Karpat. To všechno nabízejí Horňácké slavnosti. Festival letos okoření oslavy šedesáti let od založení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení