VYBERTE SI REGION

Nedá se tu dýchat, stěžují si Štýřičtí. Podle některých kvůli krematoriu

Brno - Připálený karamel nebo hořící lak. V popisu zápachu, který obtěžuje v okolí Vídeňské ulice, se lidé žijící v těchto místech téměř shodují. Rozpory však panují v názorech o jeho původu.

23.8.2016 6
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zápach obtěžuje třeba Miroslava Pillaře, který bydlí v ulici Pšeník. „Často kvůli tomu nemůžu větrat. Když jdu ven a zrovna to je cítit, tak se tu nedá dýchat. Je mi z toho na zvracení," řekl.

Zatímco jedni jsou přesvědčení, že za zápach může nedaleké krematorium, druzí si myslí, že viníkem je firma Aromka, zabývající se potravinářskou výrobou.

Vedení krematoria obvinění odmítá. „Máme takové technologie, že do ovzduší žádné zplodiny neunikají. Každé tři roky také posíláme zprávu inspekci ovzduší. Měření dělá ze zákona autorizovaná firma," informoval vedoucí krematoria Zdeněk Kolář.

Současně připustil, že se někdy vyskytnou i technické závady a že stížnosti občas dostávají. „Stačí, aby vyšel černý dým z komína, a lidé už telefonují," řekl.

Často si podle něho stěžují obyvatelé přilehlých panelových domů v Bohunicích. „K nám naštěstí vane vítr směrem od krematoria tak dvakrát ročně. Když ale jedu po Jihlavské a nadechnu se, cítím, jako když se pálí lak. O tom, že jde o zápach z krematoria, nemám pochyb," prohlásila Eva Mrázová, která žije v Ukrajinské ulici patnáct let.

Jiní jsou přesvědčení, že za zápach může potravinářská firma sídlící ve Vídeňské ulici. „Za pach může Aromka. Já už jej po tolika letech skoro nevnímám, ale připomíná připálený karamel," řekla Vladimíra Bodláková, která je předsedkyně sdružení vlastníků domu Pšeník 1.

Potravinářská firma vyrábí takzvané kuléry, což jsou hnědá potravinářská barviva získaná karamelizací cukru. „Někomu to voní, někomu to zapáchá," reagoval ředitel firmy Jaroslav Bažant.

Dál situaci odmítl komentovat. „Víc k tomu neřeknu. Už před padesáti lety se u nás vařil kulér a technologii jsme nezměnili," poznamenal ředitel.

Na inspekci životního prostředí letos žádný podnět kvůli zápachu letos ještě nepřišel. „Před rokem nebo dvěma se u nás objevila stížnost na krematorium, tam ale bylo všechno v pořádku," uvedl ředitel oblastního inspektorátu v Brně Jindřich Mikeš.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ

Autor: Redakce

23.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies