Kanály zapáchají a lidé mají strach, že s dalšími dešti se situace ještě zhorší. Někteří obyvatelé městské části Brno-jih si myslí, že za to může nedávné otevření retenční nádrže u Jeneweinovy ulice v Komárově. „Zápach vychází z kanálů a odpadů v domácnosti. Přívod kanalizace k domu jsme opravovali letos. Navíc problémy začaly až v tyto dny," sdělila Jarmila Stehlíková z Občanského sdružení pro Brno-jih, které proti vzniku nádrže bojovalo.

Politici ji slavnostně otevřeli v srpnu. Stavba má pomáhat při větších deštích. Zadrží špinavou vodu z řeky i kanalizace a přečerpá ji do čističky. „Jde o stavbu, která zkvalitní životní prostředí v městě," upozornil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Nádrž spravují Brněnské vodárny a kanalizace. Jejich generální ředitel Ladislav Haška tvrdí, že nádrž ještě v provozu není. Proto nemůže být původcem zápachu. „Stavbu jsme zkolaudovali teprve minulý týden. Od té doby ještě nepršelo tak, aby voda padala přímo do ní. Stoka, která do nádrže ústí, má svou kapacitu. Pokud se nezaplní, voda do nádrže vniknout nemůže," upřesnil generální ředitel vodáren.

Dodal ale, že první velká zátěž čeká nádrž pravděpodobně s říjnovými dešti. „Domnívám se, že žádné problémy nehrozí, vše ale samozřejmě ukáže plný provoz," řekl Haška.

Na městském úřadě Brno-jih si zatím na zápach z nádrže nikdo nestěžoval. „Myslím, že retenční nádrž je přínosem pro naši městskou část, budeme mít čistší řeku," řekl starosta Josef Haluza.

Stavba nevadí ani Anežce Lázničkové, která žije v Lužné ulici. „Neobtěžuje mě to. Bavili jsme se o tom i s několika lidmi, kteří bydlí blíž. Žádné větší výhrady neměli," uvedla.

Některým obyvatelům však vadí také to, že stavbaři nezabezpečili mřížemi výpustě retenční nádrže, kterými odtéká vyčištěná voda do Svitavského náhonu a řeky Svratky. „Jsou přibližně dva metry vysoké a není na nich mříž. Bojíme se, aby tam nevlezly děti a neublížily si," poznamenala Stehlíková z Občanského sdružení pro Brno-jih.

Zajímají zloděje

Podle Hašky se ve vodohospodářství podobná zabezpečení nedělají. „Zhoršují totiž průtok vody. Pokud se zvedne hladina v řece, o mříže se zachytávají předměty, které tam pak mohou ve vodě plavat. Mříže navíc poměrně často hodně zajímají zloděje," upozornil Haška.

Dodal, že pokud by místní měli s výpustěmi problémy, jsou připravení situaci nějakým způsobem řešit.

Někteří obyvatelé proti stavbě nádrže protestovali už v minulosti. „Když jsme před pěti lety zjistili, že město chce nádrž postavit, navrhovali jsme, aby místo retenční nádrže vznikla čistička nad Brněnskou přehradou, která by plnila stejnou funkci. Navíc by čistila i přehradu," sdělila Stehlíková.

V této věci se lidé několikrát obrátili jak na radní městské části Brno-jih, tak na některé odbory brněnského magistrátu. „Je to významná ekologická stavba, kterou schválili odborníci. Město ji připravovalo v souladu s platnou legislativou a zejména stavebním zákonem," zdůraznil mluvčí brněnského magistrátu Žára.