Hra o čas

Sanitky přiváží zraněné k bočnímu vchodu nemocnice, odkud je to do traumacentra asi dvacet metrů. „Vozí nám lidi z celého kraje, části Zlínska a Vysočiny. Ukazuje se, že pro přežití pacientů je nejvýhodnější, aby se dostali rovnou sem. Když je převezou do bližší, ale menší nemocnice a pacient pak potřebuje třeba neurochirurga, kvůli dalšímu zdržení při převozu může zemřít," vysvětluje primář traumacent-ra Martin Doleček.

Na zraněné čeká za masivními dveřmi centra osm lůžek. „Tady absolvují první vyšetření. Napojíme je na krev a tekutiny, můžeme je uspat, aby netrpěli bolestmi," říká Doleček. Na oddělení se vystřídá sedm až osm pacientů denně.

Traumacentrum má vlastní rentgen, ultrazvuk i počítačovou tomografii. „Pokud pa-cient potřebuje operaci okamžitě, máme tu operační sál i malou krevní banku," ukazuje primář na bílý přístroj připomínající prosklenou ledničku. Operační sály jsou o patro výš a odtud pacienty rozváží na oddělení po celé nemocnici.

Včerejší havárie běžný režim traumacentra nenarušila. „Když se stane hromadná nehoda, přivezou nám i čtyři vážně zraněné naráz. Při dnešní nehodě autobusů jsme ošetřili jen jednoho středně těžce zraněného muže, ostatní vozili i do dalších brněnských nemocnic," říká Doleček.

Hromadná neštěstí

Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích se pyšní vlastním traumaplánem, díky kterému je připravená na neštěstí s desítkami raněných. Lékař centra dostane zprávu od záchranářů o rozsahu neštěstí a po krátkém zadání údajů systém sám zkontaktuje potřebný personál. „Máme ho od našeho vzniku v roce 2008 a dále ho vyvíjíme. Několikrát ročně děláme cvičení, aby si všichni pamatovali, jak se v takové situaci chovat," dodává primář.

Pacienti při hromadných neštěstích dostanou svoji visačku, na kterou se zaznamenává jejich cesta nemocnicí. Kvůli lepší organizaci má personál na sobě výrazné vesty, doktoři oranžové a sestry žluté. Vedoucí lékaři mají vysílačky, kterými se domlouvají na postupu.

Největší nehody hromadné dopravy

25. 2. 2002 Řidič tramvaje zemřel při nehodě mezi linkovým autobusem a tramvají v brněnské Obřanské ulici, zranilo se i několik cestujících. Autobus špatně vybral zatáčku a narazil do tramvaje.

28. 9. 2003 Řidička tramvaje při vyjíždění z Novolíšeňské ulice v Brně vjela na zablokovanou výhybku a vykolejila, při nehodě se zranili tři lidé.

6. 5. 2004 Čtyřicet lidí se zranilo a jeden zemřel při nehodě u Sokolnic na Brněnsku, linkový autobus tam narazil do železničního mostu.

17. 7. 2007 Auto s autobusem linky 52 se srazilo mezi brněnským Žebětínem a Kohoutovicemi, řidička auta zemřela, v autobuse se zranilo dvacet lidí. Nehodu způsobila žena v autě, která jela příliš rychle.

30. 10. 2007 Osm cestujících včetně několika dětí se zranilo při havárii trolejbusu ve Věstonické ulici v brněnských Vinohradech. Ten narazil do sloupu veřejného osvětlení, řidička nedávala dost pozor na cestu.

23. 5. 2011 Na červenou vjel do křižovatky Provazníkovy a Lesnické ulice v Brně trolejbus a narazil do tramvaje. Zemřel jeden člověk a třináct se zranilo. Soud řidiče poslal na tři roky a čtyři měsíce do vězení.