Přednedávnem dokončili mapování stromořadí na Brněnsku. „Výsledky jejich práce se stanou součástí databáze, která lidem v příštím roce přinese informace o všech alejích na Moravě a ve Slezsku," uvedl mluvčí neziskové organizace Arnika Jan Vávra. Právě tato organizace databázi spustila. Dílčí výsledky s některými údaji z Brněnska už zájemci najdou na webu Arniky. Výsledky mapování poslouží i obcím. „Radnice, které se chtějí věnovat zeleni, v databázi zjistí, které aleje se na jejich území nacházejí a v jakém jsou stavu. Dočtou se třeba, které stromy jsou památné a mají speciální ochranu," vysvětlila Marcela Klemensová z Arniky.

Aleje.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

REKORDY BRNĚNSKA

Že nejdelší alej na Brněnsku měří téměř tři kilometry a nejvíc stromů má březová alej v Těšanech, zjistili studenti brněnské Mendelovy univerzity při několikaměsíčním výzkumu. „Jedenašedesát mladých lidí na jaře zkoumalo aleje a stromořadí. Studenti nejdřív pomocí ortofotomap zaměřovali aleje podle souřadnic, měřili délku stromořadí na mapě. Pak jezdili přímo do terénu a sbírali data. Měřili třeba obvod kmene v prsní výšce průměrného člověka nebo zjišťovali druh dřeviny či zdravotní stav stromů," popsala Hana Vavrouchová z Mendelovy univerzity.

Jedna z nejstarších alejí na Brněnsku roste v Rosicích. Lípy na návrší vedoucím ke kapli Nejsvětější Trojice lemují cestu na vrchol kopce už stovky let. „O alej se pravidelně staráme, technické služby tam kosí trávu. Jednou ročně také odborník prohlédne stromy v celém městě a zhodnotí, jestli nejsou nebezpečné," popsal místostarosta města Petr Ženožička.

V Rosicích také na jaře vznikla úplně nová alej. „Na cestě z Rosic do Ostrovačic jsme vysázeli desítky ořešáků," doplnil rosický místostarosta.

Několik stromů přibude také vedle památné lipové aleje v Tišnově. „Vysadíme nové stromořadí hned vedle současného," informoval vedoucí odboru správy a komunálních služeb tišnovského městského úřadu Václav Drhlík.

Stromořadí v dalších jihomoravských okresech budou odborníci zkoumat nejméně do poloviny příštího roku.