„Svou předzahrádku, balkon či okna může přihlásit každý, kdo tady bydlí. Jediná podmínka je to, aby byla květinová výzdoba viditelná z ulice," uvedla autorka soutěže Petra Plchová.

Lidé mohou fotografie posílat až do poloviny srpna, poté o vítězovi rozhodne porota složená ze zahradních architektů i floristů. „Oceníme první tři místa v kategorii předzahrádek i balkonů a oken. Nejhezčí odměníme poukázkami na nákup zahradnického zboží," popsala Plchová.

tipy architekta
- rostliny by spolu měly ladit velkostí i barvami
- na začátku je dobré nakreslit si návrh na papír
- je vhodné koupit naráz více rostlin
- je potřeba zvažovat i nároky rostlin na prostor

Podle brněnského zahradního architekta Romana Dvořáčka je při aranžování rostlin důležité, aby spolu ladily. „Lidé často dělají chybu tím, že se dívají jenom na to, jestli se jim líbí konkrétní rostlina. Nad její vhodnosti do celkového stylu ale nepřemýšlejí. Zahradu nebo balkon je přitom nejlepší tvořit jako celek," vysvětlil Dvořáček.

Podobné soutěže na Brněnsku nejsou příliš časté, i když je v některých obcích zkoušeli. „Před pár lety jsme chtěli navázat na tradici, která tady byla v minulosti. Do soutěže se ale zapojilo jenom pár lidí, další roky jsme v ní proto nepokračovali," uvedl starosta Jiříkovic Rudolf Staněk.

Stejnou zkušenost mají také pořadatelé soutěže o nejhezčí balkon v brněnském Králově Poli. „Jelikož jsme hodnotili vnější část balkonů, zapojilo se málo lidí. Obyvatelé si u nás spíše zkrášlují vnitřní část," vysvětlila mluvčí městské části Olga Pelcová.

Nápad se ale v Rosicích lidem líbí. „Najde se mnoho lidí, kteří přední část domu upravenou nemají. Doufám, že soutěž to pomůže zlepšit. My teď kupujeme dům, u kterého chceme zeleň udržovat. Pak se určitě zapojím," řekla třeba Lucie Fialová.

LUCIA TUPÁ