VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší baristé do kávy míchají i sýr, říká král baristů z Brna

Brno - Co je potřeba na přípravu nejlepší kávy v České republice? Pražená zrna z Etiopie, karamelizované lesní ovoce, aroma z listů zeleného čaje a panák meruňkovice. Většina těchto ingrediencí vytvořila nápoj, díky kterému porotci prohlásili Brňana Michala Kocmana za nejlepšího baristu v zemi. „A toho panáka jsem musel hodit do sebe. Nervozita a roztřesené ruce totiž můžou zkazit představení i jinak dokonalé kávy," usmívá se třicetiletý Kocman.

18.5.2014
SDÍLEJ:

Barista roku Michal KocmanFoto: Archiv

Vítězný putovní pohár připomínající abstraktní pojetí kávovníku, který Kocman minulý týden v soutěži Barista roku získal, zdobí nyní pult jeho kavárny Coffee Fusion v Jánské ulici v centru Brna. Vedle jmen vítězů z minulých ročníků na poháru ale to Kocmanovo chybí. „Ujel jsem s cenou ještě dřív, než stihli organizátoři destičku se jménem na pohár připevnit," vysvětluje barista.

Vítěze totiž porotci vyhlásili hned po soutěžním představení. „Porotě jsme museli připravit espresso, cappuccino a vlastní nápoj. To celé za patnáct minut, přitom se s porotci ještě bavit a věnovat se jim, jako by byli hosté v kavárně," popisuje Kocman.

Právě do autorského nápoje neobvyklé ingredience přidával. „Vymyslet něco, co porotci zatím neochutnali, není vůbec jednoduché. Navíc se vše musí dobře skloubit s charakteristickou chutí vybraného druhu kávy. Když jsem byl na soutěži před pěti lety, jedna Ruska do kávy přimíchala velmi aromatický sýr gorgonzolu," vzpomíná muž.

Tehdejší kolo v České republice vyhrál také. „Potom jsem ale na několik let přestal. Zařizoval jsem si vlastní podnik a na přípravu na soutěž nebyl čas," vysvětluje.

Drink totiž účastníci před soutěží připravují znovu a znovu, aby se ho naučili stihnout v limitu. „I teď to bylo složité. Od rána do večera totiž pracuji za barem, a tak jsem trénoval o víkendu. Na soutěži jsem si pak říkal, že kávu asi na nějaký čas vynechám. Vydrželo mi to den," směje se. Českou republiku pojede na mistrovství světa reprezentovat devátého června.

Autor: Anna Fajkusová

18.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
19 31

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště.
1

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště

Soužení Zbrojovky: tým hraje bez mozku i druhé vlny

Brno – Odkud začít… Že je na tom fotbalová Zbrojovka kulantně řečeno zle, není třeba ani psát. Z úvodních tří kol vytěžila jediný bod, což znamená nejhorší start do sezony za posledních šest let. Stejně zahájili Brňané jen druholigový ročník 2011/2012, sezonu dřív odstartovali třemi prohrami a sestoupili. „Mám velkou starost. Brno jede do Olomouce, potom doma Sparta. Jestli se teď nezvedne, v dalších zápasech už to bude boj o záchranu,“ obává se kapitán mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Rostislav Václavíček.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Volby: o přízeň voličů se v kraji popere 26 stran, víc než minule

Jižní Morava – Politické strany odevzdaly kandidátky pro podzimní parlamentní volby. V Jihomoravském kraji se o hlasy voličů utká šestadvacet stran, hnutí a politických uskupení. Je jich tak o sedm více než při posledních volbách.

Požár v bytě: majitel skončil s popáleninami, kvůli žáru prasklo potrubí

Brno – K požáru bytu v brněnské Černého ulici vyjížděli hasiči v úterý krátce před osmou hodinou večer. Hořely stoupačky. „Následkem žáru pak prasklo vodovodní potrubí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení