VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší baristé do kávy míchají i sýr, říká král baristů z Brna

Brno - Co je potřeba na přípravu nejlepší kávy v České republice? Pražená zrna z Etiopie, karamelizované lesní ovoce, aroma z listů zeleného čaje a panák meruňkovice. Většina těchto ingrediencí vytvořila nápoj, díky kterému porotci prohlásili Brňana Michala Kocmana za nejlepšího baristu v zemi. „A toho panáka jsem musel hodit do sebe. Nervozita a roztřesené ruce totiž můžou zkazit představení i jinak dokonalé kávy," usmívá se třicetiletý Kocman.

18.5.2014
SDÍLEJ:

Barista roku Michal KocmanFoto: Archiv

Vítězný putovní pohár připomínající abstraktní pojetí kávovníku, který Kocman minulý týden v soutěži Barista roku získal, zdobí nyní pult jeho kavárny Coffee Fusion v Jánské ulici v centru Brna. Vedle jmen vítězů z minulých ročníků na poháru ale to Kocmanovo chybí. „Ujel jsem s cenou ještě dřív, než stihli organizátoři destičku se jménem na pohár připevnit," vysvětluje barista.

Vítěze totiž porotci vyhlásili hned po soutěžním představení. „Porotě jsme museli připravit espresso, cappuccino a vlastní nápoj. To celé za patnáct minut, přitom se s porotci ještě bavit a věnovat se jim, jako by byli hosté v kavárně," popisuje Kocman.

Právě do autorského nápoje neobvyklé ingredience přidával. „Vymyslet něco, co porotci zatím neochutnali, není vůbec jednoduché. Navíc se vše musí dobře skloubit s charakteristickou chutí vybraného druhu kávy. Když jsem byl na soutěži před pěti lety, jedna Ruska do kávy přimíchala velmi aromatický sýr gorgonzolu," vzpomíná muž.

Tehdejší kolo v České republice vyhrál také. „Potom jsem ale na několik let přestal. Zařizoval jsem si vlastní podnik a na přípravu na soutěž nebyl čas," vysvětluje.

Drink totiž účastníci před soutěží připravují znovu a znovu, aby se ho naučili stihnout v limitu. „I teď to bylo složité. Od rána do večera totiž pracuji za barem, a tak jsem trénoval o víkendu. Na soutěži jsem si pak říkal, že kávu asi na nějaký čas vynechám. Vydrželo mi to den," směje se. Českou republiku pojede na mistrovství světa reprezentovat devátého června.

Autor: Anna Fajkusová

18.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Kometa mlčela i po mstě Pöpperleho, na Spartě padla 0:4

Ilustrační foto.
1

Kordis chystá elektronické jízdné pro celou jižní Moravu. Nejdřív už příští rok

Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Brno - Teleskopické obušky, dva lehce zranění mladíci a dva v policejní cele. Rvačku asi deseti lidí, ke které došlo na brněnském hlavním nádraží, šetří od pátečního večera policisté.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brno - Zhruba šest set dětí loni na jižní Moravě uteklo z domu. Nejčastěji se jedná o mladistvé z výchovných ústavů a dětských domovů. Obrátit se se svými problémy mohou třeba na brněnskou Modrou linku důvěry.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

Brno - Odpadky z celé Moravy ohřejí vodu na sprchování Brňanům. Představitelé brněnské spalovny se totiž chystají o polovinu zvýšit množství zlikvidovaného komunálního odpadu, který zařízení mění na teplo a elektrický proud. O navážení odpadu jednají s obcemi v sousedních krajích i v Moravskoslezském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies