Dařilo se například kempu Olšovec v Jedovnicích na Blanensku. Podle provozovatele Leoše Blažka tam ale sezona ještě nekončí. „Zavíráme a bilancujeme až poslední den v roce. Přesná čísla zatím nevíme, ale tropické dny se v návštěvnosti odrazily," zhodnotil Blažek. Dodal, že do kempu přilákaly lidi i osvědčené závody Dračích lodí a také přesun termínu závodů motorových člunů na září. „Na podzim kemp využívají hlavně školy nebo organizátoři srazů. Například aut nebo chovatelů," upřesnil Blažek.

Nejlepší za 10 let

Zcela zaplněné chatky, bungalovy a stanová místa i ve všední den hlásí také Znojemsko. Ani na Vranovské přehradě sezona ještě neskončila, ale provozovatel kempu na pláži už nyní mluví o velkém úspěchu. „Díky teplu bez dešťů bylo léto nejúspěšnější za deset let. Konečná čísla ještě nemáme, ale v polovině sezony jsme napočítali sedmdesát tisíc rekrean-tů," vyčíslil šéf Campingu Vranovská pláž Pavel Svoboda. Do budoucna tam plánují rozšiřovat počet lůžek. „Hodláme také vylepšit pláž," dodal Svoboda.

Spokojený je i provozovatel nedalekého bítovského kempu Horka Marek Mucha. „Je to jedna z nejlepších sezon v historii. Kromě počasí k nám řadu turistů přivedla i současná politická situace ve světě. Někteří lidé se totiž bojí cestovat. Nyní u nás proto zůstávají déle, než bylo zvykem," podotkl Mucha.

Kempy na Hodonínsku ovlivnila dlouhá úplná uzavírka silnic vedoucích na Svatobořice-Mistřín a Hodonín. „Uzavření příjezdových cest bylo ubíjející," postěžoval si třeba majitel kempu Josef v Dubňanech Miloslav Jankovič.

Navzdory komplikacím je ale spokojený. V době konání velkých akcí totiž od úřadů získal pro návštěvníky povolení k průjezdu.

Podle majitele Autokempinku Strážnice Miroslava Zubalíka se momentálně překrývá sezona dovolených se sezonou víkendových rekrea-cí. „Teď u nás zůstává 250 karavanů, které přijely na celonárodní sraz," uvedl.

Burčák táhne

Zubalík dodal, že zájemce táhnou na Hodonínsko také ochutnávky burčáku a vína. Letos si zákazníci autokempu mohli přímo v areálu koupit dopékané pečivo. „Měli velký zájem, stánek se nám osvědčil," poznamenal majitel zařízení, které loni získalo titul Nejlepší kemp roku pro trampy.

Také provozovatelé z Břeclavska jsou s letošními zisky spokojení. „Silný byl hlavně červenec a srpen," podotkl třeba Miroslav Hutter z kempu Mars v Šakvicích.

Do příštího roku plánuje především opravu současného zařízení. „Investujeme každoročně hlavně do oprav chatek a jejich vybavení," shrnul Hutter.

Pro zvětšení klikněte.

Pomohlo počasí i situace ve světě, pochvaluje si sezonu šéf autokempu Merkur Vlastimil Suchánek

Pasohlávky - Autokemp Mer-kur, který se rozprostírá u dvou lagun novomlýnských nádrží na Břeclavsku, patří k největším v zemi. Vlastní ho obec Pasohlávky. „Letos jsme zaznamenali nejvyšší návštěvnost v historii," říká šéf kempu Vlastimil Suchánek.

Jak se vydařené léto projevilo v číslech?

V meziročním srovnání jsme ke konci měsíce srpna přivítali o bezmála třicet tisíc hostů víc. Počet přenocování byl vyšší o jedenadvacet tisíc.

Kde vidíte důvody rekordního přílivu návštěvníků?

Příčin je víc. Velkou roli hrálo hlavně tropické počasí a také politická situace ve světě. Češi necestovali jako obvykle, dali přednost naší vlasti a zůstali i v kempech.

Čím právě Merkur může nejvíc zaujmout?

Každoročně k nám zavítá velký počet hostů. Je to dané geografickou polohou kempu, atraktivitou okolí, nabídkou služeb a kvalitním zázemím, včetně široké nabídky sportovních a kulturních akcí.

Jezdí k vám pravidelně také zahraniční turisté?

Samozřejmě. Jejich podíl tvoří téměř osm procent z celkového počtu hostů, oproti loňsku jich ale mírně ubylo. Na první příčce návštěvnosti jsou Slováci, na dalších pozicích figurují Poláci, Němci a Rakušané.

Plánujete pro příští sezonu nějaké novinky?

Každoročně vylepšujeme vybavení kempu, hlavně ubytování. Samozřejmě připravujeme i další změny, ty ale zatím neřeknu. Pro náš kemp je stěžejní kulturní program. Snažíme se neustále navyšovat počet akcí, připravujeme animační programy a nově také sportovní aktivity.

Kempy na jižní Moravě? Nejlepší

Jižní Morava - Už jedenáct let organizují anketu Kemp roku, což je největší projekt hodnotící kvalitu služeb v cestovním ruchu a zároveň provozují webovou databázi Dokempu.cz.

Firma FTonline v ní shromažďuje údaje o všech kempech v České republice. Vychází ze zkušeností návštěvníků. „Hodnotí kempy v kritériích prostředí, personál, ceny, služby, zábava, sociální zařízení a celkový dojem," jmenuje obchodní ředitel FTonline Jaroslav Skalka.

Na jižní Moravě je podle něj hned několik špičkových kempů. „Patří mezi ně Autokemp Merkur Pasohlávky, Camping Vranovská pláž, Autokempink Strážnice, Camp Bítov Vranovská přehrada nebo Autocamping Výr. O vysoké kvalitě jihomoravských zařízení svědčí i fakt, že až tři z nich jsou každý rok v nejlepší desítce všech kempů," vypočítává muž.

Vyhoví všem

Dodává, že škála kempů je na jižní Moravě široká. „Vybere si jak člověk, který hledá vysoký standard služeb a zábavu, tak i host upřednostňující spíš jednodušší zařízení s nižší cenovou hladinou," je přesvědčený Skalka.

Letošní sezona byla podle něj mimořádná. „V červenci a srpnu panovalo ideální počasí pro kempy. Pomohl také zlepšující se mediální obraz o kempování, díky tomu do nich jezdí i lidé, kteří o tom dosud neuvažovali. Trend souvisí se zlepšováním zázemí a nabídkou služeb," přemýšlí obchodní ředitel.

Rekreační zařízení v kraji hodnotí vysoko. „Kempy v Jihomoravském kraji patří s jihočeskými k nejvyhledávanějším a nejoblíbenějším. A po právu," oceňuje Skalka.