Potíže s opilci

Zatímco tříčlenná posádka záchranářů z Brna ošetřuje zraněné dítě a uklidňuje rozrušenou matku, o kus dál se zdravotníci potýkají s opilým padesátníkem. Má rozbitou hlavu. „Jsme si tady s Rudou popíjeli, spadl jsem a třískl se do hlavy. Ale to nic není. Do nemocnice s vámi nejedu," máchá kolem sebe rukama muž.

Jeho silně opilý kolega se zatím snaží přesvědčit mladé záchranářky, aby se raději věnovaly jemu. „Musíme teď pomoci vašemu kamarádovi. Pak si můžeme povídat," usazuje muže na židli dívka ze slovenského záchranného týmu, zatímco podává lékaři obvazy a náplasti.

I v tomto případě doktor rozhoduje o převozu pacienta do nemocnice vrtulníkem. „Má na týle ošklivě vypadající krevní sraženinu," vysvětluje odborník.

Utírá si pot z čela. „I když je to jen soutěž, člověk se u toho pořádně zapotí," ujišťuje.

Na odpočinek ale není čas. Už je volají k dalšímu zásahu. „Máme tady sedm stanovišť. Na každém plní posádky jiný úkol. Podle toho, jak si s případem poradí, dostanou od rozhodčích body. Nejdůležitější není rychlost, ale správnost rozhodnutí a ošetření. Body dostávají také od figurantů za to, jak se v jejich péči cítili," popisuje pravidla soutěže mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová.

Záchranný tým studentů z brněnské zdravotní školy zatím ošetřuje čtyři popálené muže, které před chvílí vynesli ze zakouřené budovy hasiči. „Řešení tak obtížných situací je pro nás velká zkušenost. V praxi se s tak závažnými případy téměř nesetkáváme," pochvaluje si účast v soutěži záchranářka Klára Kosíková.

Nejtěžší úkol bylo podle ní ošetření dítěte. „Pro ně je úplně jiné dávkování všech léčiv. Navíc je těžké ještě pracovat s vystrašenými rodiči," souhlasí s Kosíkovou její kolega Martin Knápek.

Vítězí Hrušovanští

Nejlépe ošetřit pacienty zvládá tým profesionálních záchranářů z Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Nejlepší lékaři jsou podle rozhodčích v Hodoníně. „Tyto týmy postupují z kvalifikace do dalšího kola, které se uskuteční v půlce května v Jeseníkách," vyhlašuje Zuchová.

Kromě nich postupují ještě týmy záchranářů z Vyškova a ze Znojma. „Soutěžily v jiných kategoriích," vysvětluje mluvčí.

Loňský ročník záchranářské rallye vyhrál v Jeseníkách tým z Boskovic. „Po dlouhé době se podařilo zvítězit Jihomoravanům," těší Zuchovou.