Na loukách lidé vrší odpady už několik let. Zemědělci, kteří původně oblast využívali, většinu pozemků opustili už před dvaceti lety. „Kdysi to bývalo docela hezké místo. Ale pak asi někoho napadlo tam poprvé vysypat nějaký nepořádek, pak se přidal další a další. Teď tu je snad všechno možné. Od pet láhví přes kýble od barev až po vraky aut. Je to docela smutný pohled," řekl Vladimír Veselý.

Podle starosty městské části Pavla Tyralíka se problém výrazně zhoršil za poslední rok. „Nárůst odpadu je už hrozivý. Možná kvůli tomu, že stavebnictví bylo v útlumu a menší stavební firmy nemají peníze na legální likvidaci odpadků. Skoro každý týden tam vidím nákladní auto, které odpadky naváží. Když se zeptám řidiče, odkud je, neřekne nic a odjede," poznamenal Tyralík.

Za černou skládku ojedinělé velikosti považuje Žabovřeské louky i odborník na problematiku odpadů Aristid Franc. „Určitě to je největší černá skládka v Brně," je přesvědčený Franc.

O problému vědí také strážníci městské policie. Jenže toho s ním nemohou moc dělat. „Jen v dubniu jsme úřadu z této oblasti nahlásili pět černých skládek. Ale občas nám brání zasáhnout složitá majetkoprávní situace v oblasti. Něco sice patří městu, ale jiné pozemky jsou v rukou soukromníků," upozornil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Městská část chce dalšímu šíření skládky zamezit. „K loukám je přístup ze dvou stran. U hlavního vstupu necháme nainstalovat kamery, abychom mohli sledovat situaci. U druhého vstupu z Žabovřeské dáme závoru a oplocení," uvedl Tyralík.

Další možnost vidí v tlaku na firmy, které si pozemky pronajímají od městské části. „V tomto případě je to možné a po nájemcích můžeme požadovat, aby si uklidili," řekl Tyralík.

Žabovřesky také chtějí připravit velkou likvidaci skládek v oblasti. Počítají s tím, že za ně dají v následujících třech letech patnáct milionů korun. „Na zrušení skládek chceme požádat o evropské dotace. Pokud to nevyjde, obrátíme se na vedení města," nastínil starosta. Dodal, že každý rok plánuje do úklidu investovat pět milionů korun.

Zda je Brno ochotné takovou částku zaplatit, není jasné. „Městská část má povinnost uklízet skládky do pěti metrů krychlových. Větší má na starosti magistrát. Zároveň si uvědomujeme, že se jedná o jednu z nejkrizovějších oblastí v Brně. Ale o částce nemá smysl teď spekulovat, neviděl jsem ještě projekt," sdělil náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Jakmile se louky uklidí a radnice je i zabezpečí, slibují větší dohled i strážníci. „Dohodli jsme to na společném jednání. Počítáme proto, že se na louky zaměříme," slíbil mluvčí Ghanem.

Podle odborníka France je v Brně ovšem několik podobných velkých skládek. „Například v okolí Jižního centra. Nebo u areálu bývalé Zbrojovky," poznamenal.

Dodal, že je důležité, aby vzniku tak velkých skládek majitelé pozemků zabraňovali už v zárodku. Sloužit k jejich objevení může třeba internetová aplikace zmapujto.cz. Tam hlásí černé skládky lidé a data jsou k dispozici všem, včetně radnic. V Brně a okolí v ní je už přes pět set záznamů.