Zástupci obcí měli v úterý u Nejvyššího správního soudu výraznou početní převahu, přijelo jich asi patnáct. Proti nim seděla vedoucí krajského odboru územního plánování a stavebního řádu Eva Hamrlová. Zásadní námitkou odpůrců zásad územního rozvoje je, že při tvorbě dokumentu kraj nedostatečně prozkoumal vliv silničních koridorů na zdraví obyvatel v kraji.

„Vymezení silniční infrastruktury zkracuje navrhovatele v jejich právech. Dokument neřeší oddělení tranzitní dopravy na tazích z Vídně na Prahu a Ostravu. Ta bude zhoršovat imisní a hlukovou zátěž v kraji," řekl na úvod advokát obcí Pavel Černý. Podle něj by mělo být důkladně posouzeno, jestli nové silnice nepřinesou hlukovou a prachovou zátěž převyšující limity.

Advokát odpůrce, tedy jihomoravského krajského úřadu, Michal Gabriel upozornil na to, že dokument nemůže být úplně podrobný. „Posouzení vlivu na životní prostředí bylo provedeno a ministerstvo životního prostředí ho potvrdilo. Jeho konkrétnost odpovídá současné připravenosti jednotlivých záměrů," reagoval Gabriel.

Před soudem v úterý vypovídala například Jaroslava Švarcová z hodonínské hygienické stanice, která podpořila názor Gabriela. „Silniční koridory jsou navrženy v řádech stovek metrů, nedá se určit, jak přesně daleko povedou například od obytných zón. Proto se konkrétní zátěž nedá určit," vysvětlila.

Obce v okolí R43 se už teď musí potýkat s prachem a hlukem. „V současnosti kolem nás projede sedmdesáti tisíc aut denně. Plány, že nám sem svedou dopravu z centra Brna mi přijdou nemístné," řekl obyvatel Troubska Štefan Fryča.

Zdeněk Jobánek z Drásova zase namítal, že v trase plánované rychlostní silnice je obytná zástavba. „Domy jsou od sebe vzdálené padesát metrů a přímo mezi nimi má vést dálnice," upozornil Jobánek. Obce a ostatní majitelé pozemků požadují úplné zrušení zásad územního rozvoje. Pokud by z nich zmizely jen silnice, nic by se podle nich nevyřešilo.

V lavici pro veřejnost sledoval celý den jednání krajský radní pro územní rozvoj David Macek. „Pokud by zásady před soudem neobstály, hrozí kraji anarchie. Přestal by být hájen veřejný zájem, protože developeři by mohli postavit na území jednotlivých obcí cokoli," varoval radní.

Soud se za den prokousal více než stovkou stran návrhu. Rozsudek vyhlásí na čtvrtečním jednání, které začíná v deset hodin dopoledne.