Na vypsanou soutěž radnice Brna-středu, která počítá také s připomínkou Německého domu, si stěžuje například plukovník ve výslužbě Otakar Pospíšil. „Připomínka je velmi urážlivá pro ty, kteří přežili německou okupaci. Pamatuji si, jak po válce chodili lidé pomoci s bouráním domu," rozčiluje se Pospíšil.

Proti plánům radnice vznikla i petice. Sepsali ji brněnští komunisté. „Zatím máme jen stovku podpisů, ale až v ulicích začneme získávat podpisy do petičních archů, budeme jich mít mnohem víc," tvrdí mluvčí brněnských komunistů Aleš Růčka. Jejich cílem je z architektonické soutěže radnice vymazat požadavek o připomínce domu.

Na plány radnice si lidé stěžovali i na jednání brněnských zastupitelů. Nesouhlasné dopisy chodí také na radnici Brno-střed. Přesná podoba připomínky domu ale není dána. „Záleží na architektech, jak významnou kulturní instituci připomenou," sdělil radní městské části Michal Doležel, který za soutěží stojí. Architekti mohou své návrhy posílat do konce října. S přestavbou by se mělo začít na začátku roku 2018.

Sám si je jako člen brněnského Sokola vědom citlivosti tématu. „Chápu rozhořčení lidí. Ale už je to osmdesát let od likvidace domu. Bylo by nefér významné kulturní místo vůbec nepřipomínat kvůli pětileté kapitole, kdy bylo centrem nacismu. Dům výrazným způsobem ovlivňoval kulturu v Brně," doplnil Doležel. Ještě než se dělníci vrhnou na přestavbu náměstí, archeologové prozkoumají pozůstatky.

Stavbu postavili brněnští Němci v roce 1891 jako kulturní dům. Za války v něm ale sídlila polovojenská organizace Hitlerjugend a Hitlerova NSDAP. „Vycházeli odtamtud pochody s bubny a píšťalami. Když jsme to slyšeli, vyhýbali jsme se tomu místu, protože nesli vlajku a chtěli, abychom ji zdravili. Kdo nezdravil, toho třeba zbili," popsala brněnská historička Milena Flodrová, která v té době bydlela nedaleko.

V Brně nejde o první kontroverzní událost související s druhou světovou válkou. Před rokem Brňany pobouřila Deklarace smíření, která vyjádřila lítost za odsunutí brněnských Němců. Letos v květnu některým vadila účast sudetských Němců na Pouti smíření.