Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové mají Jihomoravané kvůli větší osvětě o vyšetření čím dál větší zájem. „Vyšetřit se u nás nechalo 254 lidí, loni to bylo jen 170. U poloviny jsme zjistili větší obsah cukru než by měl být. Osmatřicet lidí mělo zvýšený krevní tlak a šestasedmdesát nález v moči. Pět pacientů jsme museli objednat do ambulance," upřesnila.

Vyšetření bylo bezplatné a většina příchozích problémy podle Mrázové předem tušila. Účelem bylo, aby se ještě víc zvýšila prevence. „Ta je u těchto onemocnění nejdůležitější," upozornila lékařka Fakultní nemocnice Brno Jitka Řehořová.

Chronická onemocnění totiž nemají žádné příznaky. „Pacienti mohou dbát jen na dostatečný, ale ne příliš velký přísun tekutin, hlídat si krevní tlak a nepřejídat se," poradila lékařka.

co ledvinám škodí
Ledvinám škodí hlavně kouření, sůl, přejídání, léky proti bolesti a příliš velké množství tekutin. Na onemocnění ledvin jsou náchylnější důchodci, diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem a lidé trpící obezitou.

Neplatí přitom, že zdravé ledviny nebolí, ani že je vše v pořádku, když lidé nemají problémy s močením. Bolest při tomto úkonu onemocnění ledvin neprovází a problémy s močením přicházejí až v pokročilých případech ledvinového selhání.

Brno je však na tom ještě docela dobře. Podle průměrných celorepublikových statistik byl u každého čtvrtého pacienta diagnostikovaný vysoký krevní tlak, vyšší obsah bílkovin či krev v moči, vyšší hladina cukru v krvi nebo jiné zdravotní problémy.

Přes sto pacientů proto brněnští lékaři z těchto důvodů pozvali na další kontrolu. Do jedné z ambulancí dorazil i muž, kterého okamžitě odeslali k akutnímu internímu vyšetření.

Řehořová doplnila, že nemocných celosvětově přibývá právě kvůli špatnému životnímu stylu. „Nejvíc postiženou skupinou obyvatelstva jsou lidé ve věku nad pětasedmdesát let. Až polovina těmito onemocněními trpí," podotkla. Mezi pětašedesáti až čtyřiasedmdesáti lety má pak nemocné ledviny každý pátý muž a každá čtvrtá žena.

Skončit by přitom mohli až na dialýze či transplantaci ledvin. „Hodně pacientů bohužel přichází, až když je pozdě," řekla lékařka.

S ledvinami se už od puberty trápí třiadvacetiletá Brňanka Petra Kučerová. „Když jsem byla mladší, chodila jsem jen v krátkých tričkách a bokových džínách. Následky nesu dodnes. Stačí, abych trochu prochladla a musím hned řešit záněty," poznamenala Kučerová.