„Vjel jsem do zatáčky nejspíš moc rychle, vyneslo mě to z ní a už jsem se vezl. Odnesla to jak pochroumaná záda, tak vymknutý kotník. Zipem od kombinézy jsem si roztrhl kůži na žebrech, která jsem si také samozřejmě narazil,“ vzpomněl si na nehodu devětadvacetiletý Skřivánek.

Podobných úrazů o letošních prázdninách ošetřili v bohunické fakultní nemocnici v Brně zhruba třináct set. „Nejčastější příčiny prázdninových úrazů jsou právě při dopravních nehodách, často ošetřujeme také cyklisty a bruslaře na kolečkových bruslích, kteří na cesty vyjedou nedostatečně chránění. Samozřejmě ošetřujeme také zraněné po skocích do vody,“ uvedl primář tamní kliniky úrazové chirurgie Petr Nestrojil.

Nejvíce starostí lékařům způsobují především úrazy spojené s konzumací alkoholu. „To mohou být právě skokani do vody, kteří se chtějí vytáhnout při návratu z různých zábav. Většinou jsou to však nezodpovědní řidiči, ale vážná zranění pod vlivem alkoholu evidujeme i u cyklistů. Ti by neměli v dnešní době vyjet na silnici bez helmy,“ řekl Nestrojil.

Od začátku letošního roku přijali v bohunické nemocnici na urgentních příjmech více než čtyři a půl tisíce pacientů. „Pod vlivem alkoholu jich bylo tři a půl procenta. Z těch co k nám přivezly sanitky a vrtulníky jich v krvi mělo alkohol dokonce více než pět procent. Nejvíce podnapilých přijímáme v sobotu, kdy je jich dvakrát více, než v jiných dnech,“ vypočítal primář.

Zraněných podnapilých pacientů tak zatím letos v Bohunicích ošetřili zhruba sto padesát. „Většinou to bývají muži, žen bylo pouze čtrnáct,“ doplnil Nestrojil.

Opilci způsobují svým chováním problémy i záchranářům. „Se zraněnými v opilosti se setkáváme téměř každou noc. Většinou nás k těmto případům zavolají kolemjdoucí. Samotní opilci pak ošetření odmítají, častokrát slovně i fyzicky napadají záchranáře. V takových případech voláme na pomoc strážníky,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Náročnější i nákladnější je i samotná léčba podnapilých pacientů. „Většina z nich špatně komunikuje a nespolupracuje. Zastírají příznaky svých poranění. Kvůli tomu je musíme například vyšetřit na přístrojích CT, které mimo jiné vyloučí vnitřní krvácení. Až sedmdesát procent těchto vyšetření u podnapilých je zbytečné. Jedno přitom vyjde na více než osm tisíc korun,“ doplnil primář Nestrojil. Podle něj tak pojišťovny, které tato vyšetření bohunické nemocnici proplácejí, přijdou o více než milion korun ročně. Podle dalších brněnských nemocnic byly letošní prázdniny v celkovém počtu úrazů srovnatelné s loňskými. „Těch vážnějších případů dokonce trochu ubylo,“ uvedla mluvčí nemocnice u Svaté Anny Šárka Urbánková.

Podobné výsledky mají také jihomoravští záchranáři „Ještě nemáme přesné statistiky, ale tyto prázdniny, patřily ke klidnějším. Odhaduji, že úrazů bylo o trochu méně. Naopak téměř o sto procent stoupl počet našich výjezdů k případům alergických reakcí,“ uvedla jejich mluvčí Zuchová.