Nadstandardy končí. Verdikt vynesl v úterý brněnský ústavní soud. Ředitelé brněnských nemocnic situaci vnímají různě. Většina se jich ale shoduje, že možnosti příplatku za lepší péči měly zůstat.
Souhlasí s nimi například šestatřicetiletá Ivana Skopalová.

„Kdybych už se do nemocnice náhodou dostala, zaplatit si například za lepší sádru by mi nevadilo. Pokud by byla ta možnost, ráda bych ji využila. Někteří poslanci sice tvrdili, že to dělí pacienty na bohaté a chudé, já si to nemyslím," konstatovala Brňanka.

Ředitel Vojenské nemocnice Antonín Vodák souhlasí. „Soud rozhodl, že všichni budou mít nárok na všechno. Z dlouhodobého pohledu je to ale neudržitelné. Dřív nebo později s tím stejně někdo něco bude muset udělat," řekl ředitel.

Ústavní soud rozhodoval ohledně třech věcí. „V první řadě byly nadstandardy. Rozhodnutí o jejich zrušení bude účinné přibližně za dva týdny," informovala včera mluvčí soudu Jana Pelcová.
Dále se soud zabýval stokorunovým poplatkem za lůžko. „Kdysi pacienti platili šedesát korun, pak se cena zvedla na stokorunu za den. To soud včera zrušil. Toto rozhodnutí ale bude účinné až od prvního ledna příštího roku. Od stejného data bude platné rozhodnutí o zrušení pokut za nevymáhání poplatku za tuto péči, které z původních padesáti tisíc korun narostlo až na milion. Taková částka byla ale pro řadu nemocnic doslova likvidační," dodala k rozhodnutí soudu mluvčí Pelcová.

Ředitelé nemocnic se s rozhodnutím soudu zatím seznamují. Shodují se, že zrušení nadstandardů je nijak významně nepoškodí. „U nás si pacienti žádali maximálně lehčí sádry. Bylo jich ale zanedbatelné množství. Za loňský rok jsme vybrali za nadstandardy necelé tři tisíce korun," sdělil ředitel brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Podobně situaci vnímá také ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal. „Měsíčně u nás žádalo o nadstandardy maximálně deset lidí, takže peněžní ztráta je víceméně marginální," uvedl Doležal.
Dodal, že jeho nemocnice se podstatně víc dotkne snížení poplatků za lůžko. „Proti standardům to pro nás bude skutečný problém. Zatím roční ztráty velmi hrubě odhaduji na pšt až šest milionů korun," upozornil Doležal.

Zároveň dodal, že do jisté míry s rozhodnutím souhlasí. „Nebylo dobře, že poplatek byl pevně stanovený a nijak nerozlišoval například vydělávající lidi a děti nebo důchodce. Tohle by se mělo změnit," řekl ředitel.
Shodl se tak s ředitelem brněnské Vojenské nemocnice Vodákem. „Ministerstvo zdravotnictví tohle musí vyřešit. Jak je to nastavené teď není v pořádku," konstatoval Vodák. Dodal, že za zrušené nadstandardy ročně nemocnice vydělala asi padesát tisíc korun.

S poplatkem třeba za lůžko nesouhlasí devětašedesátiletá Jana Vitvarová. „Je dobře, že se s tím něco začalo dělat. Jako důchodce jsem s tímto nemohla souhlasit. V mém věku je pravděpodobnost, že se mi něco stane a poležím si v nemocnici, celkem velká. Stokoruna denně je moc," uvedla důchodkyně.