Propouštění začalo už v květnu. „Dali jsme čtyřiadvacet výpovědí pro nadbytečnost a dvě výpovědi byly dohodou," sdělila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Vedení v současné době uvažuje o propuštění deseti procent lidí. „Bude se týkat celého spektra zaměstnanců," dodala mluvčí. O práci tak přijdou lékaři, sestry i další personál.

Zaměstnanci se propouštění báli již delší dobu. „Nemocnice má obrovské dluhy. Za posledních několik let se tu jen střídají ředitelé a každý přináší svoji vlastní koncepci, jak to vyřešit. Byla otázka času, kdy sáhnou na pracovní sílu. Místo nemá jisté asi nikdo," sdělil jeden z lékařů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

O vzniklé situaci se přesto chce bavit málokdo. „Lékaři se o propouštění bojí mluvit. Neví, co přesně se stane. Někde to řeší odchody na mateřskou, ale na každé klinice někdo musí odejít," sdělila lékařka, která zná poměry v nemocnici.

Další lékař dodal, že o propouštění se zaměstnanci dozvěděli přímo od vedení nemocnice. „Není to tedy jen nějaká šeptanda, nadřízení nám o tom řekli oficiálně. Nový ředitel dostal za úkol stabilizovat hospodaření nemocnice. Škrtá, kde se dá," poznamenal.

Lékař ze svatoanenské nemocnice Petr Kus, který je krajský koordinátor Lékařského odborového klubu, upozornil, že čísla, kolik lidí odejde, ještě nejsou definitivní. „Stále se o tom jedná. Co a jak se bude dít, je v dikci ředitele. Každopádně se to neděje nijak hromadně a bez rozmyslu," řekl.

Na konci loňského roku ve fakultní nemocnici pracovalo 3152 lidí, z toho 536 lékařů. Hlavní důvod pro snižování stavu je ekonomický. Dluhy zdravotnického zařízení se totiž blíží k půldruhé miliardě. Zhruba polovina závazků je po splatnosti.

Ředitel Martin Pavlík se funkce ujal na konci března poté, co rezignoval Josef Čekal. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček plánuje na místo ředitele vypsat výběrové řízení. Poslední ředitel, který jím prošel, byl v roce 2008 Petr Koška.

Vedení nemocnice tvrdí, že pacientů se propouštění nijak nedotkne. Nehrozí prý zavírání oddělení ani krácení jejich ordinační doby. Lidé tomu ale příliš nevěří. „I teď už tam podle mě lékaři slouží spoustu přesčasů. Když jich část vyhodí, riskují, že ostatní budou unavení a neodvedou tak kvalitní práci. Nebo odejdou sami třeba do zahraničí," myslí si Brňanka Markéta Toušlová.