„Princip použití potrubní pošty je velmi jednoduchý a rychlý. Snadno se přemístí odebraná krev nebo moč,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.

Zdravotník vloží zásilku do speciální plastové kapsle a pak naváže spojení s cílovou stanicí. „Dá se říct, že vytočí telefonní klapku a systém rozpozná, kam má zásilka v umělohmotné patroně dorazit,“ popsala Nesvadbová. Pak už se trubkami rozezní hučení a na jednom z konců vypadne patrona do sběrného koše.

Potrubní pošta už tři roky funguje ve fakultní nemocnici v Bohunicích. Odtud se nechalo vedení nemocnice inspirovat. „Velmi se nám to osvědčilo, tak jsme se rozhodli pro stejnou komunikaci i v dětské nemocnici,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová.

Podle ní je potrubní pošta jednou z možností jak ušetřit v nemocnici čas i peníze. „Díky tomu nemusíme zaměstnávat další pracovníky, kteří by potřebné věci po nemocnici roznášeli,“ objasnila Nesvadbová.

Schránku žene soustavou trubek podtlak. V Bohunicích potrubí spojuje například interní a chirurgickou kliniku a jednotlivé laboratoře, které si vzorky často předávají. Denně tudy v podzemí proletí na tisíc zásilek.

„Stejně by to mělo fungovat i v dětské nemocnici. Potrubí jsme tady začali budovat v posledních třech měsících. Koncem ledna by mělo být připraveno k použití,“ doplnila mluvčí.

Druhá velká brněnská nemocnice u svaté Anny zatím zavedení poštovního potrubí nezplánuje. Na převoz zásilek tady mají svou vlastní metodu. „Máme speciální pracovnice, které se po areálu nemocnice pohybují na tříkolkách. Každá tříkolka má přimontovánu krabici,“ popsala mluvčí svatoanenské nemocnice Naďa Kuklínková.

Pracovnice na kolech vyjíždějí každou hodinu. „Převážejí vzorky nebo krev. Ostatní papírování řešíme přes počítač,“ dodala Kuklínková.