Ticho a tma. Dva faktory, které podle odborníků člověk nutně potřebuje ke kvalitnímu spánku. Nadměrný hluk ve velkých městech obtěžuje většinu obyvatel, ale také druhý požadovaný příznak je už spíš jen vzácnost.

Pouliční lampy svítí do oken většině Brňanů. Například některé obyvatele z Tučkovy a Hrnčířské ulice navíc trápí nasvícené divadlo Polárka. „Světla nemíří jen na něj, ale na celé okolí, včetně našich oken. Usnout je problém," uvedla Anna Kohoutová, která bydlí nedaleko Polárky. Takzvané světelné znečištění vadí řadě Brňanů.

Rušivé noční světlo má totiž negativní vliv na délku i kvalitu spánku. „V minulosti si lidé po západu slunce svítili jen plamenem a jejich tělo se pomalu připravovalo na odpočinek. Elektrické světlo je ale několikanásobně silnější. Zabraňuje tak tvorbě hormonu zvanému melatonin, který tělo za tmy vytváří," vysvětlil odborník na světelné znečištění Jan Hollan s tím, že nedostatek zmíněného hormonu způsobuje nespavost, obezitu a zvyšuje také riziko rakoviny a cukrovky.

Vedení města stížnosti na intenzivní pouliční osvětlení zaznamenalo a podle Hollana, který je zároveň místopředseda komise životního prostředí, chce problémy řešit. „Pomalu rozjíždíme spolupráci s Technickými sítěmi Brno, které se o městské osvětlení starají. Připravujeme plán, jak noční záření omezit nebo alespoň zeslabit. Třeba zářící reklamní billboardy ve tři ráno jsou nesmyslné," poznamenal Hollan.

Nejvíce přebytečného světla vydávají lampy ve tvaru koule nebo lucerny. Pro zmírnění intenzity na ně zaměstnanci technických sítí můžou nasadit stínítka. „Stížností na svítící lampy do oken každý rok zaznamenáme hned několik. Ve všech případech ale vyhovět nemůžeme, některá místa by pak totiž byla nedostatečně osvětlená," podotkla Jana Maťovčíková z městské společnosti.

Ke světelnému znečištění výrazně přispívají i nasvícené památky. Reflektory směřující na hrad Špilberk nebo katedrálu na Petrově pracovníci technických služeb zapínají spolu s veřejným osvětlením. Svítí tak nepřetržitě celou noc zhruba od šesti večer do šesti hodin ráno. „Od půlnoci do čtyř do rána ale osvětlení ve městě zeslabujeme. I nasvícení památek má své důvody, snižuje riziko vandalismu a krádeží," sdělila Maťovčíková. Dodala, že ročně osvětlených památek spíše přibývá.

Světelné znečištění se netýká jen velkých měst. „Světlo z Brna můžou pocítit dokonce i lidé, kteří bydlí relativně daleko. Na oblohu září i několik desítek kilometrů od města," uvedl Mirek Dočekal z brněnské hvězdárny.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ